handdator

Visa fullständig version : Teflon polär eller ej?lekman
2017-01-08, 17:42
Råkade droppa ner en droppe olja i lindningen till en borstlös motor, olja med teflon i. Har lämnat det så utan att göra nåt mer, motorn funkar ju likabra ändå. Men, är teflon polärt? finns det risk att lindningen får läckströmmar? En ren rak olja är ju inte nåt problem i el-motorer men hur är det om det är teflon i? Bör jag tvätta den med elektronikrengöring?
/

SniffSwe
2017-01-08, 21:34
Lindningarna är ju täta så det blir ingen överledning i alla fall.

Gasman
2017-01-08, 22:22
Alla förluster i en elmotor visar sig som värme efter en stunds drift. Har svårt att tro att en skvätt silikonolja i motorn skulle göra någon som helst skada.

lekman
2017-01-09, 08:15
Kunde lugnas av ett googlande att PTFE är helt opolär och borde därför inte bidra till elektrisk ledning mer än vad en ren olja gör, dvs ingentng...?
Oljedroppen i motorn borde alltså inte ställa till det med nåt, inte ens på lång sikt får man väl tro...
Ja lindningarna ska vara täta och ska kunna hålla lång tid, men erfarenheten är väl att generatorn o startmotorn på en bil tål att smutsas ner av oljeläckage bara till en viss gräns och sen kommer problemen (man har väl haft Saab 9000, när det begav sej). Den oljan är ju iof full av smuts som borde kunna vara ledande
/

SniffSwe
2017-01-09, 14:53
På en bil är det oljan som samlar smuts som i sin tur, pga vibrationerna, kan skava av beläggningen på koppartrådarna och sedan kan överledning inträffa. Man kan inte kortsluta lindningarna så länge beläggningen är kvar på trådarna, inte ens med en skruvmejsel :)