handdator

Visa fullständig version : DSM2 i ny Spektrumsändare?



JonasH
2017-03-05, 11:51
Hej,
Jag har en ny Spektrum DX8 gen2 som bara har dsmx. Jag undrar om det på något sätt går att få dsm2 också i den? Jag har förstått att sändare i USA har både dsmx och dsm2.

Går det att byta firmware så att man får det eller är det även hårdvara som skiljer dem åt? Är räckvidden bättre med dsm2? Finns det andra sätt att få dsm2?

Tack på förhand:)

mvh Jonas

Robnor
2017-03-05, 12:13
Hej
En liten förklaring till DSM
http://www.helifreak.com/showthread.php?t=455060

JonasH
2017-03-05, 12:23
Hej
En liten förklaring till DSM
http://www.helifreak.com/showthread.php?t=455060

Gäller detta i EU? I manualen står det att dsm2 bara fungerar i vissa delar av världen tror jag. Eller kan jag binda en mottagare som bara har dsm2 till min radio?

Robnor
2017-03-05, 12:33
Vad jag kan läsa ut av vad som står I denna länk, så fungerer en dsmx sändare till även till dsm2 mottagare.
Räckvidden är den samma , men det går att ha fler igång utan att störa varandra.
Det är EU som lagt restriktioner på DSM2 , så det är dsmx som gäller I Europa.

McRegor
2017-03-05, 13:56
Fast nya Spektrum-sändare klarar bara DSMx såvitt jag förstått - i alla fall sådana som importerats till EU efter årsskiftet 2014/2015 (tror jag det var). Nya sändare sålda i övriga världen kan mycket väl klara även DSM2.
Roger

FinnbyFraggel
2017-03-05, 16:04
Spektrum sändare sålda inom EU efter 2015 har en blockering av DSM2 protokollet och stödjer enbart DSMX.

/Jonas

karstena
2017-03-05, 16:48
Jo men den blokering kan jo utmerket ligge i programvaren, slik at ved opgradering til usa programvare vil den støtte dsm2.

JonasH
2017-03-05, 17:15
Jo men den blokering kan jo utmerket ligge i programvaren, slik at ved opgradering til usa programvare vil den støtte dsm2.

Precis så tänker jag med. Går det att göra så? Är det någon som vet hur i så fall?

Jorgen
2017-03-05, 21:16
Firmware uppgradering påverkar inte vilka protokoll som stöds enligt ett svar på RC Groups från Andy Kunz som arbetar på Spektrum.

Om jag minns rätt så var det som efterfrågades då om man skulle vara rädd för att uppgradera en äldre Spektrum radio, svaret var att en ny firmware inte gör att ens radio tappar möjligheten att använda DSM2. Det gäller även de gen2 apparater som hunnit säljas med DSM2, som den nya DX6, DX9 och även urfadern till alla gen2 radio. DX18 g1.

Det kan bara ändras vid service men de sade då att de inte kommer att ta bort DSM2 på någon radio som servas. Att lägga till det skulle vara olagligt så det gör de så klart inte.

Någon kan ju så klart ha lyckats hacka det, men då deras uppgraderingssystem sägs vara baserat på unika firmwares för varje serienummer så sitter det nog långt inne.

Jörgen