handdator

Visa fullständig version : Limpistol för form!?Pelleflygare
2017-04-20, 14:38
Har tröttnat på att använda CA när jag sätter ihop foam kärror. Har någon prövat limpistol och smältlim? I så fall vilken limpistol rekommenderas? Förutsätter att den bör ha bra effekt för att smälta limmet effektivt och hålla det varmt efter applicering. /Pelle

LowPass
2017-04-20, 14:44
Tips att kolla på www.flitetest.com, dom använder mycket limpistol i sina byggen tror jag.

Ken1
2017-04-20, 15:22
Tänk på att smältlim blir relativt tungt, du kan testa kontaktlim avsett för foam, har sett att det har rekommenderats tex uhu-por, blir seg fog. Ca lim blir sprött som du märkt. Men vissa tillverkare rekommenderar ca till sina kärror som tex Graupner, multiplex mm. Detta gör att materialet mer eller mindre svetsad ihop. Finns väl inga rätt eller fel, så länge fogen håller och man får hitta det sätt som passar en själv bäst. ��

Fluf
2017-04-20, 15:58
Jag använder oftast smältlim a'la biltema, det går snabbt och enkelt att bygga, fäster på det mesta. Det är tungt men man behöver inte särskilt mycket alls.

JonasH
2017-04-20, 16:03
Jag har också köpt både smältpistol (den större av dem) samt lim från Biltema och det funkar bra.
Fast jag använder mest UHU Por.

McRegor
2017-04-20, 17:43
UHU Por - endera som kontaktlim eller som vanligt "våtlim".
Roger

Ålänning
2017-04-20, 18:08
UHU Por helt klart. Använd målartejp för att hålla ihop delarna om det är brått så du kan flyga en sekund efter utan att bränna dig på fingrarna av smältlim. Limmet torkar rätt fort medans tejpen håller ihop.

Killenheladagen
2017-04-25, 09:29
Håller också med - UHU Por är klart fördelaktigt även om det blir rätt mycket dyrare, bäst är väl att ha ca, uhupor och smältlim och använda ihop. Jag har börjat använda smältlim ist för krympslang på lödjobb och det fungerar riktigt bra - på att det är rätt tungt.

Skickat från min SM-G800F via Tapatalk

Phastey
2017-04-25, 10:45
Brukar använda Casco Polyurethanlim. Kladdigt och ohälsosamt, torkar inte så snabbt och sväller utanför fogen om man "vattnar". Kräver lite tillvänjning med andra ord. Dock relativt billigt, lätt och starkt som tusan.

Ålänning
2017-04-26, 22:07
Hur kan UHU Por va dyrare än en limpistol och lim? Inte för att jag kollat, men kan man köpa en limpistol på eBay för nån dollar så blir det iofs svårslaget. =) 6€ ger jag för en UHU Por lokalt. Räcker väldigt länge.

McRegor
2017-04-27, 08:22
UHU Por kostar runt 50-lappen och som Ålänning säger så räcker det rätt länge. Och man slipper klibbet med (hälsovådligt) PU-lim, slipper den hårda och spröda fogen som CA ofta ger i dessa "skum-material" och får mycket lättare fogar än med smältlim - så vad är problemet ? Tror inte att vi modellflygare i allmänhet spräcker vår modellflyg-budget för att par tuber UHU Por...:) CA-lim, epoxy-lim och PU-lim undviker jag i möjligaste mån av hälsoorsaker.
Roger

Killenheladagen
2017-04-28, 07:15
Hur kan UHU Por va dyrare än en limpistol och lim? Inte för att jag kollat, men kan man köpa en limpistol på eBay för nån dollar så blir det iofs svårslaget. =) 6€ ger jag för en UHU Por lokalt. Räcker väldigt länge.
Jo UHU Por blir kraftigt mkt dyrare faktiskt tänk om man skulle bygga en hel foamkärra i UHU då skulle kostnaden bli avsevärt större gentemot smältlim - jag köpte min limpistol på CO den näst billigaste - cotech och den har en liten lampa på också som är mkt användbar, betalade väl 79 och då har man ju garanti, en låda med 20limstavar kostar väl runt 30-40spänn och skulle väl räcka att bygga en 3-5 flitetest-stilkärror (kraftiga gissningar tre senaste meningarna)men det säger väl en del om hur billigt och drygt smältlim är då jag ej minns priset för påfyllning av stavarna det betyder att det är så långt mellan gångerna jag behöver köpa mer att jag hinner glömma vad de kostar.

Jag ska väl tillägga att om jag sätter i ett servo eller ska limma ett motorfäste, kontrollyta eller utrustning på foamet då använder jag uteslutande UHUpor för det ÄR starkare fog och dessutom lättare att jobba med då det inte kladdar lika mycket, ja förutom i vissa fall då CA är bättre typ plast mot plast. .


Kan jag kapa tråden snabbt, min mpx Heron har kontrollhornet till höjdrodret släppt från elaporn, den måste suttit limmad mot foamet för det är.ej som konventionella 4st skruvar jag tänkte limma tillbaka det men de skriver tokigt mycket varningar och tycker man ska använda CA (?) Smältlim blir nog för vekt då jag gör en del kraftiga dykningar men kan jag verkligen använda CA på plasthornet mot kontrollytan på hor.stabben utan att det smälter sönder och blir skit?
Denna kärra trots välflugen är en av mina favoriter och är i nyskick och håller den gärna så; en mpx Heron är en fröjd att se segelflyga - mycket vacker maskin och se flyga liknar en skalakärra...Skickat från min SM-G800F via Tapatalk

McRegor
2017-04-28, 07:30
Fast jag tror knappast att en eller två tuber UHU Por spräcker modellflyg-budgeten för speciellt många..:)
Roger

Killenheladagen
2017-04-28, 07:39
Fast jag tror knappast att en eller två tuber UHU Por spräcker modellflyg-budgeten för speciellt många..:)
Roger
Haha nej såklart men alla bäckar små😆
Som jag skrev tidigare så är det bästa att ha ett batteri med olika lim; Ca : UHUpor; smältlim, epoxy, så man kan ta det bästa limmet till det man skall göra . Jag menade också på att om man skall bygga en kärra så är smältlim att föredra på de flesta platser främst för att appliceringen blir mycket proffsigare från en limpistol jämfört med en tub, tror också det finns nåt att säga om man bygger i depron att smältlim nästan likt ca smälter ihop depronet tillsammans med smältlimmet så fogarna tror jag blir en smula starkare och mer rigida, priset blir ju givetvis vikt, smältlim väger en del och det är ett helvete att få bort smältlim från trånga ytor.

Skickat från min SM-G800F via Tapatalk

uffe_46
2017-04-28, 07:39
Jag tycker att limkostnaden är en försvinnande liten del i den här hobbyn, jag använder personligen både CA, UHU, smältlim och epoxi, beroende på vad som skall limmas, lite som med dryck till mat, vitt vin till fisk, rött till mörkt kött och renat till falukorv :secruity:När det gäller smällt lim så läste eller hörde jag någon stans (tror det var Flite test) att billigt är bäst till foam, har lägre smält punkt

Killenheladagen
2017-04-28, 07:44
Fast jag tror knappast att en eller två tuber UHU Por spräcker modellflyg-budgeten för speciellt många..:)
Roger
McRegor vad hade du använt för att fästa servohornet på min Heron (gäller höjdrodret) det var bara limmat i en liten hålighet under kontrollytan, vill helst inte borra genom små hål då jag då förlorar möjligheten att ta av hor.stabben för transport. Multiplex skriver ju som bekant varningar för lim så vad skulle du använt /gjort?Jag vill verkligen inte tappa höjdrodret i luften - iofs försvinner min crow till elevatormix då och då kan kråkbromsen faktiskt agera höjdroder som den stegrar utan 15%elevatormix och jag skulle väl ev kunna får ner den i ett stycke på det viset då min crow sitter på ett steglöst vred; hu hoppas att det aldrig händer..

Skickat från min SM-G800F via Tapatalk

McRegor
2017-04-28, 07:59
Gustaf - nu har jag ju inte kärran framför mig men mitt grundtips är nog ändå att våtlimma med UHU Por och sen vänta ett par dygn innan du belastar fogen alltför mycket. En väl utförd UHU Por-våtlimning släpper ju sällan plötsligt men lite beroende på yttertemperatur (solvarmt t ex) så kan ju fogen bli lite mjukare/flexiblare. Men min bedömning är nog att det inte borde vara några problem i ditt fall - men det är som sagt MIN bedömning...
Roger

Ken1
2017-04-28, 08:33
Gustaf, testa Rogers tips eller kör vad Multiplex själva använder: CA-lim. hade kört medium eller tunnt.
har använt CA på många kärror, t.ex deras Blizzard (en warm/hotliner)utan bekymmer, liksom en Viperjet EDF. Fogen tål inga smällar, då den blir spröd. Men det håller ihop kärran om man använder den som tänkt dvs flyga. Undvik kicker också om du inte har bråttom. Kickern gör enligt min uppfattning fogen mer skör. :)

Ålänning
2017-04-28, 19:31
Gå över till euro så blir allt billigare. ;-) En tia hit eller dit är inget. Förr va det hundringar. :-P Förr satsade folk massa pengar på sin hobby, idag har alla högre löner/veckopeng och är allt billigare överallt och alla ska ha allt så alla köper det billigaste som finns. Bestäm er! :-D

Killenheladagen
2017-04-29, 12:32
Tack för era svar! Jag kör ett tunt lager ca och trycker mot och sen skruvar jag i en eller två tunna skruvar, det är ju T-röv på Heron så den tar ju aldrig stryk när man flyger, bara transportskador:)

Hade skruvat i ett "vanligt" servohorn men då kan man ej ta bort stabben utan att nypa av servohornets pianotråd, nu passar man in den snyggt istället, får hoppas det håller och tack allesammans

Tänker INTE beställa Multiplex egna CA när jag såg priset...

Skickat från min SM-G800F via Tapatalk

KristofferR
2017-04-29, 18:56
Jag får nog slå ett ordentligt slag för både UHU Por och Multiplex Zacki CA.

Byggde min Magnum med smältlim men med tiden har jag faktiskt bytt ut fogarna en efter en mot Por eller Zacki allteftersom de med smältlim har blivit dåliga.

Por funkar både att våtlimma och att använda som klassiskt kontaktlim, dessutom har jag strukit det tunt över vingroten och framkantlisten som ofta skadats. Även på RC-bilskarosser och skor.

Zacki har precis den där rätta konsistensen för att det skall bli bra när man applicerar och är precis lagom flexigt för att inte "sprödbrytas" av som många CA gör. (Det finns nån supertunnflyt variant också för den som vill ha det men den köpte jag bara en gång då den var som det vanliga CA:t). Har lagat allt möjligt med Zacki; dragkedjor, barnens gummiankor, knäckta RC-bilar, Beybladearenor... listan är låååång. Och givetvis skador på mina Elapor flyg.

Smältlimmen blir för hårda och spröda för foam tycker jag, lite samma som epoxi. Och väger styggt mycket. De lossnar till slut.

PU-lim använde jag förr, såntdär som expanderar. Men saknar det inte längre. :)


FliteTest får smältlim att verka lätt och bra men jag vete sjutton... tycker det håller måttet för barnens pyssel ungefär. ;)

Jorgen
2017-04-29, 19:56
Jag tycker att kicker förstör fogen. Jag duttar dit lite kicker på ett par ställen för att fixera fogarna med när det krävs men förstärker gärna fogarna vid nästen med mediumtjock eller tjock CA efter att kickern slutat verka. Dåligt CA lim kanske är skört även utan kicker men det vet jag inget om.

Använder mest Great Planes CA men väljer MPX CA när jag kan välja.

UHU Por är också förbannat bra.

Jörgen

Killenheladagen
2017-04-30, 06:36
Aha.nu har jag mest lödit med quads här, sa ni inte att CA var bäst att åter fästa servohornet till mitt.höjdroder på Heron (elapor)??? Är det bättre att gå o köpa uhupor på tisdag då det är slut för mig!?

Skickat från min SM-G800F via Tapatalk

McRegor
2017-04-30, 07:56
Nä Gustaf, vi sa faktiskt att våtlimning med UHU Por var att föredra. Eftersom den fogen har en aning flexibilitet och det limmet fäster på det mesta.
Roger