handdator

Visa fullständig version : Förlorad bindning sändare / mottagareLelle
2017-08-19, 14:04
Hej, behöver lite råd.
Var ner till Nyköpings fina flygfält i torsdags för att flyga med "stor-Yaken", men det blev en riktig antiklimax.
Mycke´ jobb med att motera ihop allt och sedan tanka och fixa. Nu ska här flygas, trodde jag!
Fick inte ut några signaler från powerboxen när jag slagit på sändare och mottagare i den ordningen. Mottagarna tände inte upp. Provade flera gånger med samma resultat. Trodde att säkringen gått i sändaren, men icke.
Kollade graferna i sändaren som visade att alla styrspakar fungerade, så där är troligen inte felet.
Bara att packa ihop och åka hem.

Kollade med min 60" El-Yak när jag kom hem och då fungerade sändaren och mottagare till 100% i sitt modellminne. Det intressanta är att om jag "tryckte" ut alla roder i ändläge och sedan satte satte på radion så gick rodren till sina fail-safe läge. Naturligtvis med stor-Yakens modellminne.
Gjorde flera kontroller, men inget fick den att fungera. Gjorde en ny bindning och si, då fungerade det igen. Radion är en JR DSM 12X, och i flygplanet sitter en Powerbox Royal spektrum DSM2.

Önska råd; ska jag köpa ny utrustning eller lita på att powerboxen bara "tappat bindningen" ? Har aldrig hänt tidigare vad jag kan komma ihåg, och jag vet inte om jag av misstag skulle kunnat orsakat det själv. SKa väl egentligen inte kunna hända, men har någon råkat ut för att förlora bindningen någon gång ?

Tar gärna emot tips på ny utrustning. Funderar på att byta alltsammas till Futaba 14 SG, men skulle vilja köra utan S-Bus då jag tycker att det är så mycket kringutrustning (flera kontaktytor som kan spöka) till det systemet.
Problemet är nu att Powerbox inte längre tillverkar några Royalboxar eller andra boxar för mottagare typ 6014 HS och jag har 2 st nya liggande så jag tänkte att kunna använda dom. Jag har 20 servon i Yaken så det behövs en rejäl box. Kanske Emcoetc isf?

/Lelle

andWho
2017-08-19, 14:55
Det här sticker ut när jag läser inlägget: "Kollade med min 60" El-Yak..." och "Naturligtvis med stor-Yakens modellminne."

Har man inte ngn "Model Match" när man kör med JR Tx och Spektrum Rx ? Verkar ju som så, och att Tx "Stor-Yak " var bunden till Rx "60 Yak" och inte till "Stor Yak". Varför vet inte jag, du har kanske av misstag bundit "60 Yak"-Rx till fel Tx modellminne. Lätt hänt.
/A

Lelle
2017-08-19, 15:23
Oj, jäklar det blev visst lite fel där. Bra att du såg det.
Jag testar naturligtvis med resp flygplans modellminnen, men lyckade skriva ihop det, så det såg lite konstigt ut.
Det går ju inte att försöka att få någon respons med ett annat flygplans modellminne.

Så här ska det vara;
60" el-Yak fungerar perfekt på sitt modellminne när jag kom hem från fältet och ändrade till dennes modellminne..

40% Carf-Yak fungerade överhuvudtaget inte på sitt modellminne och på sändarens kommandon, men om jag stängde av alltsammans och tryckte ut alla roder i ändläge och sedan satte på radio och mottagare igen så gick rodren tillbaka till neutrala roder.
Testade några dagar innan jag åkte till fältet och då fungerade allt som det skulle.

Hoppas att det blev rätt nu. Hör gärna av dej med flera frågor.

bem
2017-08-20, 09:56
Hej,

Kanske kontakta Powerbox support för att höra deras synpunkt på problemet?
De borde kunna åtminstone ge svar på vad som i teorin kan orsaka en förlorad bindning mot deras Powerbox Royal med inbyggd Spektrum DSM2 mottagare. Kanske kan vara värt att skicka in din Powerbox till dem för felsökning och ev. åtgärd om det nu är nåt fel på den?
Har du DSM2 satelliter också? Kan nån av dessa om nån pajat ge bindningsproblem?
Om du har satelliter så koppla bort dem och se om bindning sker då.
Kan nån av satelliterna ha glappkontakt eller kontakten hoppat ur eller inte riktigt isatt ordentligt? Hände för en person, läs här:
http://forum.powerbox-systems.com/forum/index.php?thread/58-powerbox-spektrum-royal-binding-problem/

Kan du inte ha en fristående DSM2 mottagare och en annan Powerbox (eller motsvarande av annat märke som Emctoec) som inte har inbyggd mottagare i din stora Yak?

Vet ej om man kan misstänka sändaren (också) men det tror jag knappast i detta fall.

Kolla lite på det forum Powerbox har, kanske finns nån annan som haft samma problem?
http://forum.powerbox-systems.com/forum/
Det finns ett speciell forumdel där för Royal RRS / Champion RRS / Royal Spektrum.
Såg i ett inlägg där att det går att uppgradera en Powerbox Royal Spektrum DSM2 till DSMX för en blygsam summa (vet ej om det går uppgradera din sändare till DSMX, i USA gick det förr). Man måste förstås byta till DSMX satelliter i så fall om man använder satelliter. Dock kan ju en DSM2 sändare bindas och användas med en DSMX mottagare men då kan man ej dra full nytta av DSMX (t ex frekvenshoppning, vilket är en fördel om man flyger i en miljö med många andra 2.4 GHz system igång i närheten). Blir om inte annat enklare om du vill byta till Spektrum DSMX sändare i framtiden.

Kanske ställa samma fråga på svenska IMAC forumet för att få råd om annan lämplig "powerbox" om du tappat förtroendet för Powerbox? De om några borde ha erfarenhet och kan ge rekommendationer.
http://mini-iac.se/forum/index.php

Kolla även på Flying Giants forum t ex deras Onbord Electronics.
https://www.flyinggiants.com/forums/index.php

Personligen skulle jag inte våga flyga med en så stor och dyr modell igen med samma Powerbox du har i den nu, men det kan ju vara bara satelliterna som spökar och då är det rimligen inget fel på själva Powerboxen.

/Bo

andWho
2017-08-20, 14:40
Har varit med om att Spektrum Tx - Rx inte hittar varandra vid tillslag, trots att de ska vara bundna. Stängde av allt och provade igen så funkade det. Detta kunde ju felaktigt ha tolkats som ett problem med bindning, och att binda om hade ju troligen också löst det hela. Vet inte vad den egentliga orsaken var, möjligen ett problem för Tx att hitta tillräckligt med lediga kanaler. </speculation>
/A

McRegor
2017-08-20, 14:53
Det enda system där jag faktiskt fått binda om en redan bunden mottagare för att få den att fungera är just Spektrum - och har en kompis som råkat ut för samma fenomen. Så nåt är det med det systemet...
Roger

NitroVein
2017-08-20, 15:36
Spektrum samt en del lågpris radios kan tappa bindningen ganska lätt, även under användning, om det tex är flera andra som har på sina sändare samtidigt. Om dom inte rättat till felet...

Lelle
2017-08-20, 18:35
Jag har redan i morse skrivit till Powerbox och dom avslutar sin semester i morgon måndag, så jag återkommer när jag fått svar från dom, oavsett vad dom svarar.
/L

Lelle
2017-08-21, 16:57
Här är svaren som kom från Powerbox idag. Finns säkert olika tolkningar.

Hello,
in this box there is an original Spektrum Controller indside, which ussually work very reliable. But I had it myself also on original Spektrum receivers that they lost binding for any case- sometimes when something was changed in the model settings in the transmitter.
In most cases the problem was solved with a new binding. I see no problem to fly, because this cannot happen during flying. If it happens again, let me know!

Mit freundlichen Grüßen
Richard Deutsch
PowerBox Systems GmbH
zertifiziert nach DIN EN ISO 9001:2000
Ludwig-Auer-Strasse 5
86609 Donauwörth
Germany
-----------------------


Här är ett svar till. Dom har viss svarat oberoende av varann.

Hello Mr. Andersson,
seems your transmitter lost the binding, as you were not able to get it to work until you bind again.
The PowerBox Royal Spektrum cannot influence the RF-Connection of your transmitter and your satellites.

Kind regards / Mit freundlichen Grüßen
Alexander Berndt
PowerBox Systems GmbH
zertifiziert nach DIN EN ISO 9001:2008
Ludwig-Auer-Strasse 5
D - 86609 Donauwörth