handdator

Visa fullständig version : Namnlapp, att märka sina modellerAlveH
2018-04-12, 07:55
Nu när vi skall märka modellerna med namn och phonenumber så
googlade jag lite på nätet efter namnlappar eftersom jag ville ha
färdiga namnlappar att fästa på modeller (och annat).
Finns många tillverkare men jag orkade inte "klicka" på alla svar
så jag valde att beställa här: www.namnmarkning.se (http://www.namnmarkning.se)
Biligast är väl att själv skapa och skriva ut på lasern.
Fler tips, hur har ni gjort?:confused:

mrfxcoupe
2018-04-12, 11:34
Jag har inte kommit så långt i mitt planerande för utomhus säsongen. Ditt alternativ här såg inte så tokigt ut. Måste börja kolla på detta nu.

Skickat från min SM-G955F via Tapatalk

Fyhren
2018-04-12, 13:54
Hej

Varken klistermärken eller påstrykningsmärken kan väl anses vara eldfasta, vilket ju sannolikt krävs i likhet med i Tyskland, så "namnmärkning.se" tyckas inte ha något som är lämpligt för oss modellflygare.
Vill man gå utomlands så lär Zimmermann ( de som gör ljuddämpare) ha rätt typer av namnskyltar.

Hej
PF

uffe_46
2018-04-12, 14:15
De nya reglerna sager inte ett ord om eldfast märkning
16 §
Obemannade luftfartyg som tillhör kategori 1 ska vara märkta med operatörens namn och telefonnummer. Obemannade luftfartyg som tillhör kategori 2, 3 och 5 ska vara märkta med operatörens namn och telefon-nummer, samt med det tillståndsnummer som tilldelats av Transportstyrelsen. För kategori 4 gäller att det obemannade luftfartygets registreringsbeteckning ska anges på det obemannade luftfartyget samt i kontrollstationen.

Danne1700
2018-04-12, 14:15
Ingenstans står något om brandhärdighet i TS föreskrifter. De får vara glada om vi sätter dit något alls.

pgrts
2018-04-12, 16:47
Jag hade en kartong etiketter liggande så det blev en mall från nätet så var det klart.
Laser ger ju en viss beständighet men men bör nog limma extra med CA eller något om man ska fästa på skummodeller.
Bäst är förstås under en huv så att den sitter skyddad.

Med laser kan man ju lägga till någon liten klubblogga eller minibild om man vill det.
Jag har skrivit ut till ett par i klubben som haft olika bilder men för övrigt ungefär samma stuk.

65703

McRegor
2018-04-12, 17:11
En flygarkompis tänker märka sina modeller med QR-koder och det kan ju vara lite käckt - och dom är ju lätta att läsa av med mobilen. Bara att skriva ut på ett etikettark precis som Patrik gjort men avsevärt mindre rent fysiskt.
Roger

Kenneth E
2018-04-12, 17:39
En flygarkompis tänker märka sina modeller med QR-koder och det kan ju vara lite käckt - och dom är ju lätta att läsa av med mobilen. Bara att skriva ut på ett etikettark precis som Patrik gjort men avsevärt mindre rent fysiskt.
RogerTror nog inte de menar att namnet skall vara kodat, annars kan man välja kinesiska för det är också käckt och ligger dessutom i tiden.

Skickat från min SM-N950F via Tapatalk

Ken1
2018-04-12, 18:26
Frågan är vem/vilka som kommer åka runt till alla modellflygare i landet, och kolla efter så att namn och nummer finns på kärrorna? :confused: :sarcastic: ;-) Skämt osidå, har skrivit ut på vanlig papp och kommer klistra fast i mina kärror. Får väl bli att "lacka" dem med CA så dem tål lite omild behandling. Lika bra att följa reglerna när kommer, dessutom kanske det blir lättare att få tillbaka en ev bortflugen kärra?.

turbin
2018-04-12, 18:31
Jag kör med Dymoremsa.:stupido2:

McRegor
2018-04-12, 18:40
Kenneth - det är ju ens egna namn och telefonnummer som står om än i annan form och enkelt läsbart via app i telefonen. Blir en lite mindre och diskretare "lapp". Men man gör ju som man vill. Bara en idé jag hörde på fältet.
Roger

Ålänning
2018-04-12, 18:55
Vanlig målartejp med namn och mobilnummer har räckt bra hittills. Dymon glömmer jag alltid använda. Har haft målartejpslapparna några år och de börjar visserligen gulna och se slitna ut, så bäst är dom inte.

Kenneth E
2018-04-12, 19:39
Tuschpenna inne i kroppen på min seglare, fortfarande fullt synlig efter 10 år. Där står namn, telefonnummer, byggår, vikt och storlek på modellen.

bem
2018-04-13, 07:35
De nya reglerna sager inte ett ord om eldfast märkning
16 §
Obemannade luftfartyg som tillhör kategori 1 ska vara märkta med operatörens namn och telefonnummer. Obemannade luftfartyg som tillhör kategori 2, 3 och 5 ska vara märkta med operatörens namn och telefon-nummer, samt med det tillståndsnummer som tilldelats av Transportstyrelsen. För kategori 4 gäller att det obemannade luftfartygets registreringsbeteckning ska anges på det obemannade luftfartyget samt i kontrollstationen.


Hej,
Inte för att det är nåt större problem det här med märkning men det kan ändå vara bra att veta vad RCFF resp. SMFF säger i sina säkerhetsregler om märkningen. Vissa av oss är ju med i både RCFF och SMFF och kommer att flyga på vissa fält där SMFFs säkerhetsregler gäller om märkningen som framgår nedan.

RCFF:
- Modellen ska vara försedd med märkning som visar ägarens/pilotens namn och telefonnummer.
Källa: Svenska RC-flygförbundet (RCFF) - Säkerhetsregler för modellflygning utomhus
fastställda av RCFF:s styrelse 2018-03-15 att gälla fr.o.m. 2018-07-01


SMFF:

"Följande säkerhetsregler måste införas i klubbens för att kunna få godkännande. De kan komma att ändras/kompletteras längre fram.
...
• Modell skall vara märkt med pilotens namn och telefonnummer, väl synligt utan att demontera modellen."
Källa: Ansökan flygfält 1.01 LE.pdf (dokumentet för gruppansökan om tillstånd hos TS)

Kan vara bra att veta om den där formuleringen "att inte demontera modellen" om man flyger på ett fält där SMFF's säkerhetsregler gäller.

Frågan är då när en modell anses demonterad eller inte demonterad. Själv har jag många modeller med öppningsbar kabinhuv, som öppnas på några sekunder (ofta genom en enkel fjäderbelastad pinne som bara dras tillbaka och vips är huven löstagbar, och jag kommer då åt huvuddelen av insidan i modellen). Jag tänker nog sätta adressetiketten på insidan modellen på något synligt ställe när jag öppnat huven. Själv tolkar jag inte ordet demontera så att öppning av en kabinhuv innebör demontering, men jag kan ha fel. Personligen tolkar jag demontera mer som t ex ta av vingen eller något liknande.

Skall man märka en modell så den kan identifieras, och man skall finna märkningen även efter en krasch, i värsta fall lodrätt ner i backen, så kanske det är fenan som överlever i de flesta fall och då borde nog det bästa vara att märka modellen på utsidan på fenan tänker jag. Inte för att det är nåt krav men jag tänker bara på var en adresslapp har störst chans att överleva. Och som det nämnts redan så finns ju inget krav från TS på att märkningen skall tåla brand så slår modellen i backen och brinner upp kan den troligen inte identifieras med hjälp av märkningen.
Många har ju fina skalamodeller som ägaren säkert inte vill sätta namn+telefonmärkning väl synlig på utsidan modellen.

Å andra sidan är ju syftet med märkningen att piloten/ägaren skall kunna identifieras och kunna ställas till svars för ev. överträdelser av bestämmelserna från TS eller annars om nåt brott skulle kunna ha begåtts. Att man t ex störtar med en modell så den brinner upp är ju i sig inget som behöver betyda att man brutit mot någon bestämmelse, men om modellen brinner upp så kan det ju bli så att det inte går att spåra piloten/ägaren via märkningen av modellen om det bara blir kvar en askhög.

/Bo

McRegor
2018-04-13, 08:27
En liten diskret QR-kod-lapp på fenan så är det klart...:)
Sen kommer den intressanta frågan - vad syftar detta egentligen till och vem skall kontrollera ?
Och vad blir straffet om lappen saknas ? Nåja, inget stort problem men ibland undrar man trots allt hur ,man tänkt. De som har anledning att ha anonyma farkoster lär fortsätta med detta.
Roger

Michael
2018-04-13, 08:34
Finns väl ingen egentlig anledning att krångla till det. Intentionen är tydlig oavsett formulering. Det ska finnas en märkning som visar ägarens namn och telefonnummer som gör det möjligt att identifiera ägaren till en modell. För att ingen "demontering" ska behövas för att hitta märkningen bör märkningen anbringas på utsidan av modellen. Exempelvis kan på ett flygplan märkningen fästas på bakkroppen under stabben. Enkelt synlig om man undersöker modellen, men knappast iögonfallande på ett sätt som stör ens på en skalamodell.

/Michael

LowPass
2018-04-13, 08:40
Vi märkte modellerna när jag höll på för trettio år sedan, i en förhoppning att få tillbaka en bortflugen modell. Så det är ju inget nytt att märka dom egentligen....
Utan att demontera känns väl så där, bakom en lucka/huv eller att man får montera av vingen vore ju lämpligt, märkningen blir enklare att få att hålla. Men här borde vi avvakta tills RCFF och SMFF har ensat säkerhetsreglerna, ett arbete som jag förstår pågår.

bem
2018-04-13, 08:53
Exempelvis kan på ett flygplan märkningen fästas på bakkroppen under stabben. Enkelt synlig om man undersöker modellen, men knappast iögonfallande på ett sätt som stör ens på en skalamodell.
/Michael

Bra tips, så får det bli på mina modeller i fortsättningen.

/Bo

McRegor
2018-04-13, 10:30
Har i o f s inget problem med att märka mina kärror men det skulle ju i så fall bara vara för möjligheten att få tillbaka en kärra som rymt - vilket hittills under snart 50 års RC-flygande aldrig hänt. Men givetvis kommer jag att märka kärrorna men frågan är varför myndigheterna nu kräver detta av oss organiserade flygare på TS-godkända fält ? För de som ställt till det med restriktionerna som följd även för oss lär även fortsättningsvis strunta i att märka sina farkoster om dom flyger på mindre lämpliga ställen. Så effekten för våra myndigheter lär bli noll.
Roger

bem
2018-04-13, 12:35
Har i o f s inget problem med att märka mina kärror men det skulle ju i så fall bara vara för möjligheten att få tillbaka en kärra som rymt - vilket hittills under snart 50 års RC-flygande aldrig hänt. Men givetvis kommer jag att märka kärrorna men frågan är varför myndigheterna nu kräver detta av oss organiserade flygare på TS-godkända fält ? För de som ställt till det med restriktionerna som följd även för oss lär även fortsättningsvis strunta i att märka sina farkoster om dom flyger på mindre lämpliga ställen. Så effekten för våra myndigheter lär bli noll.
Roger

Tanken är nog god från myndighetens sida med märkning av modellerna med namn+telefonnr men man kan ändå undra lite över dess praktiska betydelse för myndigheterna. De som ej har förstånd att flyga på ett vettigt sätt eller på ett ställe som är säkert ur flygsäkerhetssynpunkt kanske ändå inte vet om eller bryr sig om märkningen av modellen. Men man skall aldrig underskatt risken att en modell kan "slita sig" så att säga och flyga iväg och slå ner på något olämpligt ställe eller hamna på
någon levande varelse och därmed följande utredning. Är modellen märkt kan man ju spåra ägaren åtminstone, men det kan ju bli svårt att bevisa vem som flög modellen (strikt ansvar som hundägare har för sin hund har vi ju inte för våra modeller). Jag har personligen inget emot att märka min modell, skulle jag orsaka en olycka t ex genom bortfluget plan tänker jag förstås stå för detta och inte försöka hävda att jag inte flög planet (om jag flög det). Själv har jag under alla år (började radioflyga 1973/74) haft två plan som slutat lyda min sändare, planen gick i båda fallen ner i träd inom synhåll och blev skrot. Även om jag litar fullt på min radio och övrig utrustning jag har idag så vet man ju ändå vad mycket som potentiellt det finns i hela kedjan så att säga som skulle kunna strula. Elektronik kan ju kasta in handduken lite när som helst ibland.
Märkningen är nog bra i sig men det blir väl som vanligt mest de skötsamma i klubbarna och annars organiserade såsom RCFF medlemmar och liknande som håller sig informerade vad som gäller för flygning numera som kommer att klistra dit en lapp med namn+tel är jag rädd för, men jag hoppas jag har fel och att så många som möjligt som skall märka modellen gör det.
Så, då har har jag märkt en av mina modeller under stabben med Dymo transparent 12 mm märktejp. 5 min jobb.

/Bo

pgrts
2018-04-13, 14:12
Jag levde i den villfarelsen att man med RC alltid kunde styra hem sitt plan................
För någon dag sedan så fick jag berättat om en "störning" långt i medvind så att modellen inte hittades förr än dagen efter då den troligen blåst mer från ett träd. Denna gången var det ägaren som kom tillbaka och hittade sitt plan - men namn och telefonnummer väl synligt hade ökat chansen för att återfå sitt plan om någon annan hittat det.
I friflygvärlden är det måste med namn och telefonnummer - i bästa fall så får man tillbaka sitt plan innan nästa flygperiod och kan fortsätta tävla.

Robnor
2018-04-13, 16:25
Jag är en gammal man som höll på med Friflyg A1 på 60 talet .Kommer ihåg en tävling på ESLÖV . 2 + dimmigt lågt i tak .
Drog upp modellen . koppla loss . Efter 30 sekunder syntes inte modellen längre. Detta var på hösten . På våren fick jag ett samtal från en som hade hittat planet när snön hade smält i trädgården . Gissa om det gick att rädda detta plan !!!

pgrts
2018-04-13, 17:32
65711
Den här sitter ju "dold" - men man kan kanske räkna med att gummibanden har släppt om modellen hamnar där den inte borde ;-)

McRegor
2018-04-13, 18:34
Som sagt - märkning för att man gärna vill ha tillbaka en bortflugen kärra köper jag men att myndigheterna sätter detta som krav på oss organiserade modellflygare (övriga struntar säkert i det) - varför då ? Som även BEM skrivit så lär inte farkoster som används för t ex brott ha några namnlappar. Och vilken myndighet skall se till efterlevnaden ? Och vad händer om en kärra som inte är märkt hittas ? Nja - det skulle vara intressant att få höra vad de som bestämt detta tror att det skall hjälpa till med.
Men som snäll och foglig svensk så märker man givetvis sina flygmaskiner...:) Även om man ännu inte flugit bort nån kärra efter 50 års RC-flygande...:)
Roger

Mjoelner
2018-04-13, 20:23
Märkning känns rätt meningslöst. Jag har då inte någonsin haft märkning i någon av i mina kärror, men om dom nu prompt vill ha märkning, så okej då, är ju knappast en stor sak.

Det hade dock varit bra om man tillät märkning bakom uppenbara luckor (dvs såna som man intuitivt ändå fattar att man kan öppna när man undersöker en modell), så att man slapp ha det på utsidan.

Personligen tycker jag idén med QR-kod är rätt bra och är inne på samma sak själv. Går dessutom att gör till en snygg detalj på kärran. Annars får man väl se till att vara kreativ, med placering, fonter, etc, för helt ärligt, det är för jävla fult med namnlappar på kärrorna :)

Rolle
2018-04-13, 20:54
Det spelar ju inte så stor roll vad TS, RCFF, SMFF eller enskilda modellflygare tycker eftersom det är ett EASA-krav. Kravet från EASA är att namn och telefonnummer går att läsa på modellen utan att den demonteras. Storlek och placering är inte specificerat än. De som kommer få det knepigast är skalaflygarna som tävlar i F4C. Där måste FAI gå in och ge direktiv i regelverket. Mitt förslag är att ni inte jobbar livet ur er i frågan. Det kommer att komma ett svar inom sinom tid. Fram tills det är fastslaget vilken storlek och var namnet ska sitta, så sätt en dymo-tape med namn och telefonnummer exempelvis under staben.

Rolle

Thomas
2018-04-13, 21:32
Ytterligare en pålaga från någon som måste ha järnkoll på Kreti & Pleti!
Ytterligare ett "Storebror ser dig"-förslag.
Lite kommunism/diktatur, anser jag.......

Snart måste man väl ha certifikat för att visa att man kan spola på toaletten också.....

Danne1700
2018-04-14, 04:49
Thomas:
Ja, du måste nog kunna visa upp någon sorts papper ppå det...

IngemarTh
2018-04-14, 06:38
Jag tycker modellflygorganisationerna ska protestera mot kravet på utvändigt läsbar märkning av modellflygplan om det nu är ett krav från EASA vilket jag inte har lyckas läsa mig till. Däremot finns det förslag på att alla drönarpiloter ska registreras och ha ett registreringsnummer som drönaren ska märkas med. Räcker det inte med registreringen i modellflygklubben när vi flyger på deras modellflygfält?

Ett ypperligt tillfälle att protestera finns när Europeiska kommissionen enligt sin roadmap har en publik konsultation i sommar om det detaljerade regelverket för drönare enligt https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/initiatives/ares-2018-1460265_sv.

/ Ingemar

McRegor
2018-04-14, 07:38
Inte för att detta är nån stor fråga men man frågar sig varför vi inom det organiserade modellflyget och som flyger på modellflygfält som dessutom inom kort skall vara godkänt av aktuell myndighet för att få flyga där som tidigare skall omfattas av detta - när de som skapat hela denna kontrollsituation med stor sannolikhet fortsätter flyga på olämpliga ställen och med omärkta farkoster. Och inte minst - varför införa nåt sånt här när man knappast har en fungerande "kontroll-apparat" ?
Eftersom vi via TS tillstånds-förfarande för modellflygfält kan få undantag för andra regler så borde ju denna regel och ev kommande regler om registrering av drönarpiloter också kunna räknas in i dessa undantag. Det är ju liksom inte våra flygfarkoster som är orsaken till denna kontroll-noja.
Roger

Rolle
2018-04-14, 08:16
Av samma anledning som klassiskt modellflyg åkte med i samma regelverk som ”drönare”, UAS
Varken EASA eller Amerikas motsvarighet har ju lyckats skilja klassiskt modellflyg från kommersiellt eller drönare i text med föreskrifter och regler. Alltså åker vi med oavsett vad vi tycker.
Det är ju inte vi organiserade modellflygare som ställt till det, men det är vi som upplever att vi drabbas mest.
Det som är mer fundersamt är hur ett krav på ägarmärkning av en eller flera modeller kan generera 2 sidor diskussioner.

Rolle

McRegor
2018-04-14, 08:21
Att diskutera även små frågor är ju faktiskt en frihet vi har i vårt land och många små frågor kan så småningom bli en avsevärt större fråga - vilket ju det organiserade modellflyget tyvärr fått känna på.
Roger

bem
2018-04-14, 08:22
Just den här märkningsregeln vore nog en regel som passar utmärkt att man skulle kunna få undantag för och istället få flyga enligt klubbens stadgar/regler, om man som klubb/förening/enskild fått tillstånd senare av TS enligt den nu pågående tillståndsprocessen. Flyger man på fält som har tillstånd av TS tycker jag nog det kunde räcka och ingen märkning då skulle behövas. Alla sådana här, som jag ser det, irritationsmoment, som rimligen kommer att ha föga effekt på det myndigheten tror sig vilja uppnå tycker jag man kunde lobba för att få en ändring på så vi slapp i fallet om man har tillstånd av TS (i vårt fall) för fältet och verksamheten. Resten kan gott få ha krav att de skall märka sina modeller om nu myndigheterna anser det behövs. Om effekten av en regel förväntas bli liten och dess betydelse i det stora hela ganska blygsam kan man nog ifrågasätta om regeln behövs över huvud taget eller att man åtminstone skall kunna få undantag för den i lämpliga fall, t ex i fall som beskrivs ovan om man får tillstånd av TS.
Vi skall inte svälja med hull och hår allt som myndigheter bestämmer om vi mer utbrett anser det ha föga betydelse det myndigheten föreslår eller bestämt, anser jag personligen. Det finns annat som är mycket viktigare för att förebygga olyckor och incidenter.
Så länge vi har märkningsregeln följer jag den förstås, men det hindrar ju inte att man kan ifrågasätta dess existens.

/Bo

McRegor
2018-04-14, 08:55
+1 på inlägg #33 ifrån Bo !
Sen har jag också viss förståelse för att våra organisationer kanske inte tar strid för mindre frågor utan koncentrerar sig på de större.
Roger

IngemarTh
2018-04-14, 09:10
+2 på inlägg #33 och jag kan tillägga att märkningen var en ersättning för att inte införa ett register för drönare enligt TS konsekvensutredning. EASA föreslår krav på att införa ett register för drönare i alla sina länder Och engelsmännen tycker i alla fall att det är värt att protestera mot ytterligare registrering https://www.suasnews.com/2017/07/bmfa-responds-uk-drone-registration-proposals/

/ Ingemar

Thomas
2018-04-14, 14:50
Vi skall inte svälja med hull och hår allt som myndigheter bestämmer om vi mer utbrett anser det ha föga betydelse det myndigheten föreslår eller bestämt, anser jag personligen.

/Bo

Helt rätt Bo!
Sverige ska ju vara lite "Bror Duktig" i de flesta avseenden, och svenskarna är ju av naturen väldigt 'mjäkiga' till myndighetspålagor.
Varför ska vi bara ACCEPTERA allt som myndighetspersoner (ja, tro det eller ej, det är faktiskt personer av kött och blod som sitter i en myndighet!) tycker att vi ska finna oss i???
Är det NÅGON som överhuvudtaget protesterat mot alla dom nya reglerna?
Jag har då inte hört ett ljud från någon, alla går tydligen bara och knyter näven i fickan.
Och då kommer vi inte långt.....

Danne1700
2018-04-14, 16:16
Så länge vi inte flyger där man inte får flyga kan vi säkert flyga precis som förut, vem skulle upptäcka det?
En passerande polispatrull har knappast sådan koll på bestämmelserna att de gör ett ingripande.
Särskilt om vi håller oss under 120m så finns det helt enkelt ingen annan trafik att kollidera med. I praktiken.
Jag tänker på flygning på tillfälliga platser som hang eller en sjö eller liknande.
En storm i ett vattenglas.
Men visst kan vi märka modellerna med namn och telefonnummer, det kostar inget och är lättkollat för den som vill jäklas.

Thomas
2018-04-14, 16:30
Vem vill EGENTLIGEN lämna ut sitt telefonnummer till allmän beskådan??
I alla fall JAG ger det bara till min närmaste bekantskapskrets.

IngemarTh
2018-04-14, 16:32
Helt rätt Bo!
Sverige ska ju vara lite "Bror Duktig" i de flesta avseenden, och svenskarna är ju av naturen väldigt 'mjäkiga' till myndighetspålagor.
Varför ska vi bara ACCEPTERA allt som myndighetspersoner (ja, tro det eller ej, det är faktiskt personer av kött och blod som sitter i en myndighet!) tycker att vi ska finna oss i???
Är det NÅGON som överhuvudtaget protesterat mot alla dom nya reglerna?
Jag har då inte hört ett ljud från någon, alla går tydligen bara och knyter näven i fickan.
Och då kommer vi inte långt.....

http://idrottonline.se/JonkopingsRFK-Flygsport/globalassets/jonkopings-rfk---flygsport/dokument/svar-ts-remiss-2017.pdf (http://idrottonline.se/JonkopingsRFK-Flygsport/globalassets/jonkopings-rfk---flygsport/dokument/svar-ts-remiss-2017.pdf)
Jag gjorde ett försök till Protest som svar på TS remiss. Exempelvis skrev jag "Vi antar att invändig märkning ska vara tillåten där det kankrävas demontering av skruv, snabbkopplingar eller liknande för attkomma åt märkningen, eftersom vi inte vill ha utvändig märkning av våraskalalikande modeller." Det behövs nog fler som protesterar, exempelvis att EMFU och FAI kommenterar det förslag på EUregler som kommer i sommar. Men vissa saker som flyghöjd måste nog bestämmas i varje land och beror då på hur samarbetsvilliga myndigheterna är enligt vad jag läst exempelvis här http://www.europe-air-sports.org/wp-content/uploads/2018/02/EAS-Newsletter-Winter-2018.pdf

/ Ingemar

Danne1700
2018-04-14, 16:50
Du menar som i den gamla historien:

-Kan jag få frökens telefonnummer, tro?
-Det står i telefonkatalogen.
-Men vad heter ni då?
-Det står också i telefonkatalogen...

McRegor
2018-04-14, 18:53
Vem vill EGENTLIGEN lämna ut sitt telefonnummer till allmän beskådan??
I alla fall JAG ger det bara till min närmaste bekantskapskrets.
QR-kod är lösningen...:) Då måste dom vara väldigt nära för att kunna scanna den.
Roger

turbin
2018-04-14, 19:57
Förr när man tävlade i populärskala skulle man ha SE-numret också på maskinen och då hade jag även namn och telefonnummer i kroppen på maskinen, för 27-bandet och senare 35-bandet var ju sisådär i säkerhet. I dagsläget är det nog bara pylonflygarna som har swe-numret på maskinen, brukar vara högra vingen. Hade vi alla ett SWE-nummer oavsett tillhörighet och kontrollmyndigheten eller liknande hade ett register så behövde vi inte skylta med namn, telefonnummer, adress. Detta var bara en tanke, eller ska maskinerna vara utrustad med en GPS-puck som visar det mesta i fart, höjd, position för kontrollmyndigheten så om vi inte sköter oss kan dom höra av sig på ett eller annat sätt! Så blir det nog i framtiden tror jag och har man då tex råkat överskrida maxhöjden så direkt går larmet och maskinen skjuts ner av nån Bautasändare som skickar ut störningsfrekvens och maskinen ramlar och brinner upp, eller så kommer nån antidrönare och tar sikte på maskinen och kör över den tills den är obrukbar.
/Matti

Ålänning
2018-04-15, 09:53
Folk gillar ju att skapa olika e-postadresser till allt idag så en kryptisk icke avslöjande e-postadress skulle väl räcka, se till att kolla den mailen sen bara.

Sätt lappen/infot där den syns, man ska inte räkna med att den som hittar skrotet trynar överallt.

RC-flyg smiter sällan iväg, det har hänt två ggr bland flygarna här lokalt sedan 2007 när vi började. Ett depronflyg försvann över skogen (blåste för mycket) och hittades aldrig. En metanol-Bobcat stack iväg spikrakt när den tappade kontakten och kraschade över 1 km bort nånstans. Den hittades.

Men idag med alla GPS-styrda grejer med RTL-problem samt slarv från flygaren och failsafe-okunskap och allt... så är risken enormt mycket större.

kay.krut
2018-04-16, 12:07
Ytterligare en pålaga från någon som måste ha järnkoll på Kreti & Pleti!
Ytterligare ett "Storebror ser dig"-förslag.
Lite kommunism/diktatur, anser jag.......

Snart måste man väl ha certifikat för att visa att man kan spola på toaletten också.....

Men Thomas, du är ju med på Facebook. Där om något är man väl offentlig!! Kay krut

Thomas
2018-04-16, 15:01
Ja, det är väl snart dags att gå ur....

AlveH
2018-04-17, 06:32
Själv funderar jag på att ta bort registreringsskyltarna på bilen och gå ur bilregistret,
Via några få knapptryckningar på länkar i "nätet", https://biluppgifter.se, www.merinfo.se (http://www.merinfo.se), etc,
så har man tillgång till alltför mycket information om mig.

uffe_46
2018-04-17, 06:48
Kan vi inte alla märka modellerna med detta nummer 0771-503 503 (tranportstyrelsen) :worked_till_5am:

kay.krut
2018-04-17, 08:52
Ja och tänk på alla de som vägrar hämta ut sina paket från Hobby King m fl, de lär bli reggade med en röd stjärna i HKs adressbok. Inga fler paket till dessa adressater. Tänk vad tekniken går framåt!
Kay krut

pgrts
2018-04-18, 08:14
Ja, det är väl snart dags att gå ur....
Det är nog inte så illa om man enbart använder Facebook till intressegrupper och aldrig lägger något i sin egna profil.

McRegor
2018-04-18, 08:27
Ja och tänk på alla de som vägrar hämta ut sina paket från Hobby King m fl, de lär bli reggade med en röd stjärna i HKs adressbok. Inga fler paket till dessa adressater. Tänk vad tekniken går framåt!
Kay krut
Tvärtom - dom har betalat för varan och frakten men HK får tillbaka den och kan sälja den igen...:)
Roger

Ålänning
2018-04-18, 18:23
Tvärtom - dom har betalat för varan och frakten men HK får tillbaka den och kan sälja den igen...:)
Roger
Men frågan är om de lärt sig packa grejerna så de kommer hela tillbaks. ;-) (nå, de packar bättre nu än förr så de har väl märkt att det lönar sig att packa så returpaketen kan återanvändas, hehe).

McRegor
2018-04-18, 19:20
Ålänning - fick 4 lätta proppar och 4 små 8 g servon i veckan ifrån HK (EU visserligen) i en stor och stadig kartong och full med såna där upp-blåsta små plastpåsar som skydd. Så nog var det paketet väl packat - för typ 2.80 Euro i frakt eller nåt sånt...:)
Roger

Ben D Wings
2018-04-18, 23:04
Jag håller helt klart på Thomas....!
Konungariket Sverige är ett fantastiskt land..., det som inte är förbjudet är obligatoriskt!!!
Sist jag kollade så heter statlig tjänsteman på världens mest talade språk "civil servant" och det betyder ordagrant tjänare/betjänt.
Innebörden av det har man såklart inte en susning om i de där offentliga kretsarna. Finns många oduglingar där som inte överlevt en arbetsvecka i den privata sektorn!
Varje krona av deras lön kommer från skattebetalarna medans det för de allra flesta är så att varje krona av ens lön kommer från kunden.

Lever lyckligt efter devisen "ingenting är fult förrän det upptäcks" och är ständig medlem i VVFB!! :sarcastic:

Vi ses kanske på hangkanten snart Thomas! Tror det blir Barsebäck för mig på lördag.....

EPG
2018-09-30, 13:34
Finns det någon som vet var man kan handla såna där bokstäver och siffror som man liksom skrapar på plats?
Det brukar vara ett transparent ark fyllt med oftast svarta tecken.

karstena
2018-09-30, 13:48
de fleste kontorvarehus har disse. Men jeg bruger en lap som er skrevet ut på computeren og så en pakketaip over. Billig og bra

larsmn
2018-09-30, 14:22
I stället för adress o tel eller liknande "RCFF.se - Regnr XXXX" (vi har tydligen alla ett eget nr). De ev. 2-3 fall om året som kommer till Transportstyrelsen eller länsman, om det är ens så många, kan dessa checka med RCFF..... Styrelsen behöver inget register (= 0 kr) och RCFF kan ge dem telefonnumret till individen men ingen utanför kan identifiera vem som har numret (antar jag).

BJS
2018-10-02, 05:39
Finns det någon som vet var man kan handla såna där bokstäver och siffror som man liksom skrapar på plats?
Det brukar vara ett transparent ark fyllt med oftast svarta tecken.

Det du far efter, kallades förr "gnuggisar", för att man gnuggade dem på plats med ett lämpligt slätt och runt föremål, gärna någon sorts plast. Icke metall, i synnerhet icke Aluminium. Det fans ark med alla bokstäver i upprepning, AAAA, BBBB, aaaa, bbbb, osv. eller lustiga figurer av olika sorter och slag. I Corn-Flakes-paketen låg det alltid gnuggisar, och så har man också plomber i lilla tanden, den saken kunde man vara utan... Djävla gnuggisar...

Det fanns också gnuggisar för kretskortstillverkning innan datorerna och laserskrivarna gjorde sitt intåg.

Jag tror de faktiskt binder långt bättre till substratet än vattendekaler, som använder gelatin som lim. Jättestora vattendekaler riskerar lossna, såvida man inte tillgriper specialmetoder. Även om man skyddslackar över. Det måste till en lack som penetrerar och binder, ligger över och skyddar på samma gång.

Om de finns att få tag på nuförtiden, det vet jag inte. Jag trodde de var helt bortglömda.

Lämplig skyddslack bör användas över, även om de sitter betydligt bättre än vattendekaler.

Danne1700
2018-10-02, 05:59
Gnuggisbokstäver hade märkesnamnet Letra-Set om jag inte missminner mig. Kanske finns kvar?

BJS
2018-10-02, 08:36
På det finaste flygplanet har jag gjort mig omaket att skriva på insidan av kroppen "2003 Bo Strömberg" haha.

rc9
2018-10-02, 16:38
"Modellen ska vara försedd med märkning som i klartext visar ägarens namn och
telefonnummer och som är väl synlig utan att någon del av modellen demonteras eller
öppnas"

McRegor
2018-10-02, 17:19
Detta med märkning är väl nåt som nån byråkrat tror eller hoppas skall hjälpa till att identifiera de som flyger på olämpliga ställen men dessa lär nog inte ha sina maskiner märkta... Utan det slår som vanligt mot de som inte ställer till de reella problemen - alltså de organiserade flygarna som flyger på klubbfält.
Roger

BJS
2018-10-19, 01:35
Om jag vore en illasinnad man, som lastar mitt modellflygplan med sprängmedel eller gifter, skulle jag märka mitt "modellflygplan" , för att på det viset hjälpa myndigheterna att identifiera mig som person ?

Om jag är en snäll hobbyutövare, skillnaden är bara om det sker en olycka, ägaren av flygplanet flyr, och hur vanligt är det ?

Man kan håna hit och dit.

ChristerL
2019-02-23, 15:17
Hittade dessa namnlappar på ett annat Forum bl.a. Gör man dom lagom små, men så klart "i klartext", kan jag tänka mig sätta en under stabben. Texten får ändras för att passa!

Danne1700
2019-02-23, 16:03
Man ska självklart märka de modeller som är för lätta för att göra någon skada. Större modeller... tveksamt.
Har märkt mina med en 3D-utskriven plastskylt.

pernstig
2019-02-23, 20:33
Man ska självklart märka de modeller som är för lätta för att göra någon skada. Större modeller... tveksamt...
Hur tänker du då?

Danne1700
2019-02-23, 21:07
Då kan det bli dyrt om det vill sig illa.

Per P
2019-02-24, 08:02
Förstår inte problemet med att märka sina modeller! Alla mina modeller utom inomhusplanet är märkta med mitt namn och mobilnummer. Sitter en laserskriven etikett under stabben och är inte i vägen för mig, och inget jag stör mig på. Varför har folk såna himla problem att märka sina modeller? Att sen skriva som ovan att man inte vill märka sina stora modeller för det kan bli dyrt om det vill sig illa - är det då att man inte vill stå för det man eventuellt ställer till med - eller missförstod jag helt innehållet i ovan nämda inlägg?

pernstig
2019-02-24, 08:13
I min värd tar man ansvar för det man råkar ställa till med. Gäller det modellflyget så följer man Transportstyrelsens bestämmelser och ser till att vara försäkrad, till exempel genom att vara medlem i RCFF/SMFF.

uffe_46
2019-02-25, 10:32
I min värd tar man ansvar för det man råkar ställa till med. Gäller det modellflyget så följer man Transportstyrelsens bestämmelser och ser till att vara försäkrad, till exempel genom att vara medlem i RCFF/SMFF.

Precis så :applouse::applouse::applouse:

McRegor
2019-02-25, 16:05
Beställde mina små lappar härifrån - https://namnmarkning.se/?gclid=Cj0KCQiAwc7jBRD8ARIsAKSUBHKX2ph2Ae5udtUcAzp gRquceS-mjcilxUbtSlTMCdNt845WMxNdp-caAvDuEALw_wcB
Verkar vara bra klister på dom så hittills helt nöjd.
Roger

Mjoelner
2019-02-25, 20:05
...Gäller det modellflyget så följer man Transportstyrelsens bestämmelser...
Fast om man ska vara petig så är det RCFFs & SMFFs gemensamma säkerhetsregler du följer i de flesta fall. I alla fall på de godkända fälten eftersom vi där har dispens och flyger på våra egna säkerhetsregler. RCFF & SMFF ansåg att tydligen att det numera krävs märkning av modellerna, efter att vi under lång tid klarat oss utan det.

Nåja, det är ju inga problem med att märka upp. Lite synd att det krävs telefonnummer dock, men man får väl fixa ett kontantkort som inte används till annat. Dock kan man ju tycka att kontaktuppgifter vore tillräckligt, utan att det skulle specificeras till just ett telefonnummer (varför går det inte lika bra med e-post eller vanlig postadress?)

Jag kan tipsa om denna märkmaskin; Dymo LetraTag LT-100H (https://www.clasohlson.com/se/M%C3%A4rkmaskin-Dymo-LetraTag-LT-100H-Bundle/44-3075). Just nu finns den för 279 kr. Det finns även transparent märkband med svart text (https://www.clasohlson.com/se/M%C3%A4rkband-plast-Dymo-LetraTag/31-1406). Maskinen kan skriva tvåradigt, så det går att få till en snygg liten diskret märkning!