handdator

Visa fullständig version : PostNord har inte många rätt...Thomas
2018-04-20, 17:49
I februari beställde jag lite dockkläder från Wish.
Jag leker INTE med dockor, skulle bara ha till en pilotfigur i skala 1/3.
Nåväl, två av de tre beställda paketen kom fram, det tredje hade jag helt glömt bort.
Plötsligt kom en avi från PostMord att jag skulle betala 277,28 svenska kronor i moms och hanteringsavgift!
Nu hade jag beställt lite andra prylar också, jag trodde det var DET som jag betalade för.
Dessutom hade Posten angivit ett eget kolli-ID, och detta var inte spårbart.

Igår kom ett litet paket med dockkläder, där avsändaren hade angett 99USD som värde! Det var detta paket som Posten hade momsat.

När jag kikade närmare på tulldeklarationen på paketet, så såg jag att det var en liten punkt framför 99, alltså värde 0.99 USD! Många länder skriver ju inte ut nollan när det är under ett, bara punkten.
Dessutom stod det Estonia som avsändarland, och dom är ju med i EU.
Alltså TVÅ fel från Posten, dels fel moms och dels fel avsändarland.

Efter att ha suttit i telefonkö ca en timme hos Posten, så reddes allting ut till slut, Posten ska betala tillbaka momsen och hanteringsavgiften.
Alltså, med lite småländsk tjurighet går det att få rätt mot draken.

Tillägas ska att leveransen säkert skedde från Kina, men gått omvägen via Estland, det är vad jag tror i alla fall. Men eftersom det stod Estonia som avsändarland på adresslappen så är det DET som gäller!

Jag lusläste WISH's hemsida så gott jag kunde, och hittade inte någonstans att prylarna skickas från Kina.
Huvudkontoret ligger i San Francisco i USA, och reklamationsavdelningen i Holland.....

bokis
2018-04-20, 18:24
Ärligt talat så tycker jag att det konstigt hur alla kan tycka att det är Postnord´s fel.Ticigare så kunde vi med beräknande handla momsfritt samt statssubventionerat fraktfritt från Kina och glatt konstatera hur billigt det var..Ajaj,plötsligt vill staten ha in momsen på detta samt få verksamheten att bära sig och usch så upprörda vi blir..Postnord mfl speditörer åläggs att ta ut moms för dessa paket som de tidigare inte fått en krona för att hantera,varken avisering ,lagring eller transport och nu blir vi upprörda över hanteringsavgiften (som räcker till kanske 5 min arbetsinsats totalt) ska betalas av oss!!! USCH! Fy attan!! Och vad fan håller de på med,de kan ju högst vara några hundra tusen paket,hur svårt ska det vara?
Och ska det dessutom få betalt för hanteringen så de kan avlöna sina anställda? NU ÄR MÅTTET RÅGAT!!
Dessutom så har de ju ca minst endast 10 paket per anställd o hantera (det är ju flera tusen som gör detta) så hur kan det ta så här lång tid? Att vi själva sen förväntar os att ha ett avlönat samt självfinansierande jobb,det är ju självklart,det har ju inte med den här saken att göra???
Och va fan!!! Nu har ju butiiken runt hörnet stängt,vad är det för land vi bor i!!!!

Thomas
2018-04-20, 19:00
Ja, det är lätt att raljera Bokis, faktum kvarstår ju att man SKA betala moms på det som kommer från ett icke EU-land, så har det "alltid" varit. Av ren lättja så har mycket beställts från Kina m.fl. länder, där det är billig arbetskraft och billiga priser, och så har man förväntat sig att det ska slinka igenom Tullfiltret. Det har liksom varit legio de senaste åren när internethandeln har exploderat. Posten, DHL, Schenker m.fl. har liksom inte riktigt hunnit med i utvecklingen.
Men just i detta fallet så hade faktiskt PostNord FEL på två ställen.
1: de tog ut fel moms då de inte såg vad som stod för värde på paketet,
2: De såg inte att (senaste) avsändarlandet var Estonia, d.v.s. ett EU-land, och då ska man INTE behöva betala moms.

Det handlar inte om astronomiska summor, det handlar om att den lille konsumenten (alltså JAG!) försöker hitta varor till ett för mig attraktivt pris!
Självklart kunde jag i detta fallet gå till lokala leksaksaffären och betala ett par hundralappar för samma vara som jag nu beställde från nåt asiatiskt land (förmodar jag) för nån tia. Leksakshandlar'n ska givetvis ha sin inkomst, men,
'Til syvende og sidst' är man sig själv närmast....

Ålänning
2018-04-20, 19:08
Förändringsfientlighet... :-) Allt handlar om processer och rutiner. Skapar man inte fungerande sådana så funkar det inte. Följer man dem inte när de väl är rätt så funkar det inte heller. Ju mer det krånglas med byråkrati, desto mer krånglar det till processer och rutiner och det går snett så fort något avviker. Välkommen till 2018! :-D

bokis
2018-04-20, 19:39
Jag trodde förstås att momsen skulle tas ut i mottagarlandet,inte transitlandet..Och att posten såg fel på det som du själv knapp såg? DHL och TNT har inte uteblivit med faktura på moms samt avgift en enda gång hit..Och ja,jag handlar mycket utifrån..
Raljera? Det raljeras om Postnord överallt,för mig så är det fantastiskt att man kan bedriva en verksamhet utan ersättning så länge?Det finns så många ställen som det spys galla över Postnord så det är fascinerande!
Jag har sett högarna i vintras på Arlanda,hade det varit mitt företag som jag vill fortsätta jobba i så skulle jag ha velat ha betalt för att ta hand om det..
Och hanteringsavgiften som det är högljuddast om har åtminstone jag fått åtskilliga gånger över åren,man har blivit glad om något slunkit igenom..Sen skrivs det också mycket om värdet på paketen och hur fel staten tar betalt..
Tjoho!! NEWSFLASH!! Kineserna har satt i system att undervärdera innehållen i paketen länge nu och det har ju ingen som har handhaft detta fattat? Att man på många ställen kunna beställt hur innehållet ska beskrivas o värderas vid köpet?
Det är därför jag fick skrivklåda här..

Thomas
2018-04-20, 20:55
Du Bokis.....
Om du hittar en vara i Sverige som kostar 100 svenska beskattade kronor, och sen ser exakt samma vara på nätet för en tia,
vilket väljer du???

Att det sen kan skickas fraktfritt, och, tyvärr, de svenska transportföretagen inte får betalt för transporten i detta led, det är där problemet ligger.

Självklart ska transportföretagen ha betalt, fattas bara annat.
Men en normal svensk reagerar när varan kostar tio spänn, inkl allt, och expeditionsavgiften är 75 kronor! PLUS moms!
Då är vi lätt uppe i de summor som det kostar att handla över disk i Sverige, ska man sen beställa nåt över nätet från en svensk handlare så kostar DET fraktavgift.

Nu är vi, som Ålänningen sa, i 2018, möjligheterna finns att handla billiga varor "överallt", då anser jag att man är lite korkad om man köper samma vara i hemlandet till ett dyrare pris.

Tyvärr blir de svenska hobbyhandlarna lidande, de ska överleva.

Men så är dagens verklighet.......

Mr.Bob
2018-04-20, 22:04
Jag fick annat förklarat av posten när jag ringde om mitt HK paket som skickades från Hongkong men via nederländernas lager.

Jag fick ett spårningsnummer från NL och det "skickades därifrån" men posten sa att de tittar på vart paketet ursprungligen kommer ifrån och det var ju såklart CN och det stod på paketet så därav blev jag tvungen att pröjsa dessvärre.. De är luriga de där post nordarna... och sen får man vänta veckor på att få paketet efter man betalt...

Kenneth E
2018-04-20, 22:14
Men idag kommer ALLT från Kina, hur tänkte man där då.

Skickat från min SM-N950F via Tapatalk

Thomas
2018-04-20, 23:20
Ja, Kina är säkert producent, men det är inte det som är grejen.
Beställer jag efter något från en websida, så är jag medveten om varifrån prylen skickas, inte produceras.
I mitt fall beställdes det från "WISH", och de anger inte varifrån det skickas. JAG har i alla fall INTE fått fram det. Kanske någon annan vet.
Nu stod det Estonia som avsändarland på paketet, och då får man i juridisk mening anse att det skickades från Estland, alltså en EU-stat. Och då ska man i Sverige INTE betala moms plus en massa andra avgifter.
Rätta mig om jag har fel......

Thomas
2018-04-20, 23:24
Understundom händer det att jag beställer något från "ebay.com", "ebay.de" eller "ebay.co.uk", där anges varifrån varan skickas.
ebay.de och ebay.co.uk är aldrig något problem, det är ju EU-länder, däremot ebay.com kan rendera i en massa importavgifter....

Thomas
2018-04-20, 23:25
Jag fick annat förklarat av posten när jag ringde om mitt HK paket som skickades från Hongkong men via nederländernas lager.

Jag fick ett spårningsnummer från NL och det "skickades därifrån" men posten sa att de tittar på vart paketet ursprungligen kommer ifrån och det var ju såklart CN och det stod på paketet så därav blev jag tvungen att pröjsa dessvärre.. De är luriga de där post nordarna... och sen får man vänta veckor på att få paketet efter man betalt...

Det där hade jag överklagat, om inte annat för att få ett prejudikat.

IngemarTh
2018-04-21, 07:53
Det där hade jag överklagat, om inte annat för att få ett prejudikat.

Undantaget i Holland gäller bara för köp under 22 euro.

Flahultarn
2018-04-21, 08:34
Undantaget i Holland gäller bara för köp under 22 euro.Vad menas? Paket från HK's EU lager, klassas dom också som kommande från HK Kina med de påföljder det ger... ?

Har två försändelser från ebay.com jag gjorde innan avgifterna trädde i kraft, den 10 februari närmare bestämt. 10 spänn vardera men prylar jag inte hittar på hemmaplan, och jag letade tro inte annat. Det ena fick jag för två veckor sen mess om avgiften 77,07 kr. Inget problem med det. Betalade omgående in med swish och fick bekräftelse. Fortfarande inte fått det i lådan. Det kanske följde med alla de 400000 försändelser det stod om i flödet förra veckan, skulle inte förvåna mig...

Nu har Postnord fått betalt för sin hantering i vederbörlig ordning. Hur länge ska det ta för dem att leverera är frågan jag ställer mig. Den andra försändelsen har jag inte fått någon info om, än...

Och jo, jag har synpunker på Postnord i allmänhet! Har vid två tillfällen senaste halvåret skickat saker inom Sverige som är puts borta. Det var en tid när det gick att lita på Posten...

Mr.Bob
2018-04-21, 08:52
HK EU om du iaf handlar över summan för gratis frakt skickas med schenker i Sverige och det blir inga extra avgifter varken som skatt eller dylikt. Sen kanske posten tycker annat vad vet jag?

Gällande paket i väntan av posten efter inbetalt är upp till tre veckor sen kan/ska man reklamera posten då de inte skött sitt jobb och levererat ut ditt paket, det fick jag info om av kundsupporten. Så jag blev lite besviken när mitt paket låg i lådan efter 2.5 vecka..

McRegor
2018-04-21, 09:02
Fick för bara några dagar sedan det senaste paketet ifrån Hobbyking EU och det var deras billigaste fraktalternativ (2--3 Euro vill jag minnas). Levererades via Postnord och givetvis utan extra avgifter eftersom det köpts inom EU. Sen kan nog inte Postnord tycka som dom vill för varor levererade ifrån lager i EU-länder utan där är det nog bara att svälja EUs regelverk.
Roger

peso
2018-04-21, 10:09
På min sista beställning från Bangood har jag betalt 64% avgifter. Paketet kostade med frakt från Bangood 850:-. Postnord har debiterat mig 548:-. Det är straffet för att jag har utnyttjat företeelsen global e-handel. Och jag borde ha begripit bättre. Postnords uttalade målsättning är att slippa hantera paket. Med dom här påslagen kommer dom kanske lyckas.
Varför blev det så dyrt. Banggood delade upp leveransen i 3 delar. Två mindre brev med vikt mindre än 50 g vardera samt ett större på ca 1kg. Postnord tar då 75:- plus moms för var och en av de mindre. Sedan för det större paketet innehållande en liten helikopter tar man 120:- i avgift plus 25% moms plus 6%tull. Varför det blir tull anser man sig inte behöva motivera. Inte heller varför det blev 120:- istället för 75:-.
Det här känns som en fläkt från 1600-talet. På den tiden såg statsmakterna inga som helst nackdelar med förtullning på alla möjliga ställen. Det var så man styrde varuflöden. Samtidigt fick staten in kosing.
Dessutom verkar ett av 50 g paketen ha kommit bort.

IngemarTh
2018-04-21, 10:23
Vad menas? Paket från HK's EU lager, klassas dom också som kommande från HK Kina med de påföljder det ger... ?
...

När man beställer från EU lagret kan man ju hävda att man som kund måste anta att HK skött införseln till Holland på ett korrekt sätt. Däremot om man beställt från Kina direkt och paketet bara är ommärkt utan bevis på korrekt införsel till Holland blir det svårt att hävda att man inte ska betala moms om värdet överstiger 22 euro.

Thomas
2018-04-21, 10:26
Nu ska man ju inte BARA klaga på avgifter hit å dit...

För ett par år sedan beställde jag prylar en söndagkväll via nätet från någon kinasida (kommer inte ihåg vilken), på ONSDAGEN i nästkommande vecka kom FedEx och levererade hem till dörren!!
Tre dagar från Kina, nytt rekord!

Att jag sen fick betala tull & moms är en annan historia.

McRegor
2018-04-21, 10:27
Det är en sak att göra rätt för sig och betala moms men att det skall ta sån tid att sen få paketet och i vissa fall dessutom inte alls få paketet man betalt för det är ju oacceptabelt. Tänk så mycket enklare allt blivit om även Sverige, som annars snabbt brukar anamma allt som EU bestämmer, även skulle tagit till sig möjligheten till en momsfri 22 Euro-gräns...
Roger

Peter_L
2018-04-21, 11:17
Jag fick annat förklarat av posten när jag ringde om mitt HK paket som skickades från Hongkong men via nederländernas lager.

Jag fick ett spårningsnummer från NL och det "skickades därifrån" men posten sa att de tittar på vart paketet ursprungligen kommer ifrån och det var ju såklart CN och det stod på paketet så därav blev jag tvungen att pröjsa dessvärre.. De är luriga de där post nordarna... och sen får man vänta veckor på att få paketet efter man betalt...

Så ska det ju inte fungera som jag förstår. När paketet mellanlandar i nåt EU-land så betalas moms och tull in där till det landet, sen skickas det vidare till Sverige utan några mer avgifter. Ska man betala även i Sverige så har dom ju tagit ut moms två gånger. Låter inte rimligt... Jag har till och med ringt tullen och frågat om det är ok att Sverige blir blåst på moms och tull bara för att paketet mellanlandade i England.. Så var reglerna sa dom då, och så länge vi är med i EU så fungerar det på detta viset...

F.ö. har jag ett paket som ligger hos posten under behandling och har gjort det i snart tre veckor. Och inte svarar kundtjänst när man klagar heller... Jag skyller det här på svenska e-handlare eftersom det är dom som gnällt sig till det här eländet.

bokis
2018-04-21, 14:59
..ingen som har klagat på det kinesiska nyåret ännu? Och vill man ha hit paketet fort så ta det via Feedex,DHLeller kanske TNT så kommer det fort ,dyrare samt med avgifterna utan undantag,dvs man får betala vad det kostar..

flygrc
2018-04-21, 20:46
Det finns transportsätt från Kina så Postnord inte blir inblandade :)

zeno
2018-04-23, 21:17
Ett tips jag fick av senaste kontakten med tullverket var att gå in på https://moms.postnord.se/ och knappa in sändningsnummer samt ditt postnummer.
Om ditt paket har kommit tillräckligt långt i processen så kan du få betalningsinfo direkt därifrån och behöver alltså inte vänta några extra dagar på SMS eller inbetalningskort.

bokis
2018-04-23, 21:36
Ett tips jag fick av senaste kontakten med tullverket var att gå in på https://moms.postnord.se/ och knappa in sändningsnummer samt ditt postnummer.
Om ditt paket har kommit tillräckligt långt i processen så kan du få betalningsinfo direkt därifrån och behöver alltså inte vänta några extra dagar på SMS eller inbetalningskort.


Kanon! Tackar!

Flahultarn
2018-04-23, 21:43
Ett tips jag fick av senaste kontakten med tullverket var att gå in på https://moms.postnord.se/ och knappa in sändningsnummer samt ditt postnummer.
Om ditt paket har kommit tillräckligt långt i processen så kan du få betalningsinfo direkt därifrån och behöver alltså inte vänta några extra dagar på SMS eller inbetalningskort.
"Så snart din betalning är registrerad levererar PostNord din försändelse till dig som mottagare eller ditt ombud..."

Jo, jag tackar, 3 veckor kanske är snart för Postnord, inte för mig... men funktionen med inbetalningssidan var bra att känna till. Kanske kan gå liiite snabbare iaf...

daspunner
2018-05-31, 15:46
Det finns transportsätt från Kina så Postnord inte blir inblandade :)

Detta erfor jag då jag hade lite brått o få grejerna hem vid sista beställningen.

kenneth.eriksson.94
2018-05-31, 18:27
Skulle hämta paket idag enligt avi, kommer dit- vi har inget paket. Efter två timmar i telefonkö, oj vi har skickat avin förtidigt, paketet kommer först om ett par dagar.

Hur kan det göra så, lastat av och på igen?

Skickat från min SM-N950F via Tapatalk

kay.krut
2018-05-31, 20:39
Välkommen i gänget! Det har hänt mig två gånger, senast fick jag vänta tre dagar på att Post Mord skulle hitta mitt paket. Avin utskickad men inget paket fanns på utlämningsstället. Tre dagar senare anlände paketet dit!

Kay krut