handdator

Visa fullständig version : Startbana med GEOTEXIngemarTh
2019-11-15, 05:01
Man kanske kan börja drömma om fler lättrullade startbanor i Sverige belagda med GEOTEX: http://www.islandrcflyers.com/new-page-2.htm
Är det någon som vet vad geotexen skulle kosta? Hoppas att kryssen i banändan gör att inget tungt landar på deras bana!

/ Ingemar

Thomas
2019-11-15, 05:35
Är det så tätt att inget (o)gräs växer igenom??

larsmn
2019-11-15, 15:31
En del av geotextilerna är för att helt hindra att gräs växer igenom. I stort sett allt under dör. Sedan finns olika kvaliter, de vita som används i vägbyggen (under gruset som man lägger asfalt på) till de som är ogräsbekämpande. Flera av växtvaruhusen har rullar av materialet, men troligen byggvaruhus som Bauhaus. Exemplet var rätt omfattande, Flitetestfolket har en smalare, kortare bana i sina filmer. Bauhas har 2x100 m till 16 kr/m2.

henke2
2019-11-19, 08:44
Man kanske kan börja drömma om fler lättrullade startbanor i Sverige belagda med GEOTEX: http://www.islandrcflyers.com/new-page-2.htm
Är det någon som vet vad geotexen skulle kosta? Hoppas att kryssen i banändan gör att inget tungt landar på deras bana!

/ Ingemar

Det används något som heter viramatta eller något liknande. Ett slags transportband från industrin som klubbar kan/har kunnat komma över. Jag har flugit på sådan många gånger men är inte övertygad. För att få en jämn och fin bana krävt ett underarbete motsvarande det vid asfaltering typ. Det blir revor i duken vilket i min mening är värre än alternativet gräsbana så revorna kan hugga tag i hjulen. Ytan blir så glatt att man i princip bara har en smula glädje av det för inomhusflygplan, för resten är det liksom snarare en nackdel.

Så i mina ögon väldigt mycket jobb för någonting man inte behöver.

Ingen sågning utan förslag på alternativ... hägna in en lämplig rullbana på gräset och låt en robot klippa där på lägsta möjliga höjd. Rå om, dressa och sköt denna mindre del och ni kommer få något mycket mera användbart tycker jag.

Ju mindre bana desto bättre, för då lär man sig flyga dessutom!

Gasman
2019-11-20, 09:07
Ett stort problem är solljusets nedbrytande verkan. På mitt jobb la vi ut stora mängder konstgräs runt en fabriksanläggning. Efter fem år var det bara skit kvar!

McRegor
2019-11-20, 09:48
Vi har använt viramatta under några år men numera är det åter gräs på den delen av fältet. Krävde en hel del underhåll och som Gasman påpekar så påverkades även viramattan av solljuset och bröts ner så småningom. Och trots en ytterligare matta under som "ogräs-spärr" så frodades viss vegetation mellan dessa mattor så vi gav upp experimentet efter några år.
Roger