Återvinningsmodell,2

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • Cuben
    • feb 2023
    • 54

    #1

    Återvinningsmodell,2

    I december förra året (2024) avslutade jag en tråd kallad Återvinningsmodell. Nu gör jag en ny återvinningsmodell, men den blir helt annorlunda, och därför tycker jag det är värt att göra en ny tråd. Jag kallar den för Återvinningsmodell.2

    Så här ser utgångsläget ut
    Klicka på bilden för större version

Namn: IMG_3384.jpg
Visningar: 122
Storlek: 473,6 KB
ID: 607508

    Vingar och kabinhuv från en Slik, stabbe från en Mytho, och en hög virke och kolfiberbalkar från MBS som skall bli en kropp med fena och sidoroder. Det som fattas är en motorhuv, och den måste jag gjuta först efter att det mesta är färdigt för en preliminär avvägning för TP så jag vet hur långt fram motorn skall placeras.

    Kabinhuven kommer att styra kroppsformen, och eftersom huvens sidor lutar mycket kommer kroppens sidor att bli välvda. Vingen kommer vid montering att skjutas in en bit i kroppen. Från vingen bakåt är sidorna välvda upp-ned men är raka längs med, så där kan jag planka med 1,5 mm balsaflak. Men från vingen framåt är det dubbelkrökt, så jag kan inte planka med balsaflak där. Hur jag skall göra vet jag inte ännu.

    Jag börjar som vanligt med att bygga ett skelett av fyrkantsrör av kolfiber. Jag hade velat ha 6x6 mm rör, men då jag får ett par krökta skarvar så väljer jag 4x4 mm för att enkelt kunna stoppa in 3 mm ståltråd i skarven, säg 4-5 cm långa.

    Först ruggar jag upp rörens sidor för att få bort ev släppmedel och ge bra fäste för epoxin och sedan klär jag alla rören med 1 mm balsa och epoxilim så att de blir som träbalkar så att jag kan använda vitlim genomgående. Det förenklar mycket.



    Klicka på bilden för större version

Namn: IMG_3385.jpg
Visningar: 89
Storlek: 397,9 KB
ID: 607509

    Jag limmar balsa på tre sidor av rören, sedan hyvlar jag av så 4:e sidan blir plan och limmar på balsa. Slipar av allt överskott på en bandslip.

    Nu gör jag ett skelett av kolfiberrören, det behövs ingen monteringsfixtur eftersom kolfiberrören är helt raka.


    Klicka på bilden för större version

Namn: IMG_3387.jpg
Visningar: 83
Storlek: 197,6 KB
ID: 607511

    Under kabinhuven har jag inte kolfiberrören utan kraftigare balkar gjorda av i mitten 5 mm balsa, glasfiber på bägge sidor, 2 mm lättply på ovansidan och undersidan. Det är i grunden samma princip som en I-balk, ju längre ifrån varandra flänsarna är ju styvare blir balken. I-balkens liv är nu 5 mm balsa och flänsarna är glasfiberskikten. Jag skall visa lite senare hur jag har gjort riktiga I-balkar.

    Skelettet ser fyrkantigt ut, men jag skall fylla på med rundade former. Tanken är att kroppen skall bli lite torped-lik, inte riktigt men lite åt det hållet.


    Klicka på bilden för större version

Namn: IMG_3388.jpg
Visningar: 84
Storlek: 174,8 KB
ID: 607512

    Jag har förlängt kabinhuven. Jag vill ha större öppen yta inne i planet så att jag har större val att placera drivbatterierna. Jag har dålig koll i detta läge på TP-balansering, nu kan jag placera batterierna från brandväggen ända till bakom vingröret, så något bra läge kommer jag att hitta.

    Framför huven ligger de två delar som vingarna skall ligga an mot. Även dessa är gjorda som I-balkar med 5 mm balsa i mitten, glasfiber på bägge sidor och 1,5 mm balsa utanpå. Polyester att binda glasfibern, sedan lägger jag dem i press mellan 2 plana skivor och skruvtvingar. På delarna är vingprofilen inritad med infästningsvinkeln 1,5 grader. Hål för en främre och en bakre styrpinne.

    Under ligger den enkla ritning jag gjort med kroppens konturlinje och placering av spant, vinge, landn-ställ, motor etc, gjord på bänken där den ligger.

    Fortsättning följer.

    Bifogade filer
  • Cuben
    • feb 2023
    • 54

    #2
    Jag kom att tänka på en sak som kan vara av intresse för någon.

    Klicka på bilden för större version

Namn: IMG_3395.jpg
Visningar: 56
Storlek: 320,5 KB
ID: 607522

    Jag använder bara lättply, inte hård flygplansplywwod. Om jag borrar säg 6 mm hål rakt igenom så brukar understa skiktet fläka ut sig, även om jag har trä under som stöd. Det syns tydligt på spantet näst längst in i bilden, lite också i spantet framför. Därför ändrade jag sättet att borra till att först borra 2,5 mm rakt igenom, sedan borra 6 mm bara halvvägs, alltså inte igenom. Borren måste ned så djupt att det blir 6 mm hål i det översta skiktet. Det kräver lite noggrannhet när man har 2 mm och 3 mm ply. Sedan vänder jag på biten och borrar igenom från det hållet. Då fläker inte understa skiktet ut sig därför det skiktet är redan borrat 6 mm.

    Det syns på hålen i de övriga spanten att skiktet inte har fläkt ut sig. Det är många hål tillsammans i alla spant och liknande ribbor, så om man borrar varje hål 3 ggr så blir det mycket borrande.


    Klicka på bilden för större version

Namn: IMG_3389.jpg
Visningar: 56
Storlek: 300,4 KB
ID: 607523

    På bilden ligger ”skelettet” på rygg. Detaljerna som vingarna ligger mot är inlimmade. Hålen för vingröret är diam 20 mm, dvs exakt för själva vingröret utan det rör som styr vingröret, det kommer senare och då måste hålen vidgas.

    Klicka på bilden för större version

Namn: IMG_3390.jpg
Visningar: 57
Storlek: 333,2 KB
ID: 607524

    Här ligger ”skelettet” rättvänt och röret som styr vingröret är nu inlimmat. Styr-röret är enkelt att göra. Jag virar 3 lager gladpack runt vingröret, sedan på med några varv glasfiber och polyester, och sist tar jag lite tjockare polyetenplast och virar runt så det blir ett paket. Härda över natten, nästa dag rulla upp paketet och dra ut vingröret. Polyestern fastnar inte på gladpacken, så det är bara att dra ut den ur röret. Det här röret behöver ju inte vara starkt, det är bara för att leda vingröret genom kroppen.

    Klicka på bilden för större version

Namn: IMG_3391.jpg
Visningar: 55
Storlek: 170,4 KB
ID: 607525

    Fästet för landningstället kommer i värsta fall att få ta emot dels hårda stötar och dels kanske starka vridmoment om hjulen rullar ned i en liten grop i gräsmattan. Principen för att klara dessa krafter är att sprida ut krafterna i kroppen och låta dem klinga av. Jag skall göra två I-balkar som går från brandväggen till en bra bit bakom landn-stället. Dessa I-balkar skall ta emot krafterna och sprida ut dem.

    Jag gör 6 st remsor av 3 mm lättply, ca 20 mm breda. I fyra av remsorna fräser jag ett 3 mm brett spår, 1-1½ mm djupt. Jag fogar samman allt med epoxi i spåren till 2 st I-balkar. När det Har härdat så förstärker jag med kolfiber på insidan av flänsarna på bägge sidor om liven. Då har jag 2 st riktigt styva och starka I-balkar


    Klicka på bilden för större version

Namn: IMG_3392.jpg
Visningar: 55
Storlek: 423,5 KB
ID: 607526

    Här är balkarna monterade i kroppen. Tvärs under I-balkarna ses plattan jag skall skruva fast landstället i. Den plattan är också som en I-balk, dvs med 5 mm balsa i mitten, glasfiber bägge sidor och 3 mm lättply ytterst bägge sidor. M4 islagsmuttrar monterade. Stöttor går från I-balkarna upp till de kraftiga balkarna som kabinhuven vilar på. I-balkarna går in i brandväggen. Det hela blir ett system för att ta emot och sprida ut hårda stötar från landn-stället.

    Brandväggen är en plywoodskiva. Den är inte fastlimmad. Den skall senare formas och hålas mycket för att spara vikt. Det kommer att göras när det är dags att forma hela frampartiet. De frästa vinkelspåren är för kommande motorkonsol.


    Fortsättn följer

    Kommentar

    • obodin
      • jan 2022
      • 120

      #3
      Snyggt bygge - och tror modellen kommer klara av att ta en hel del stryk!

      Kommentar

      • Cuben
        • feb 2023
        • 54

        #4
        Klicka på bilden för större version

Namn: IMG_3393.jpg
Visningar: 0
Storlek: 191,5 KB
ID: 607570

        Jag har börjat forma kroppen under kabinhuven. Eftersom sidan är välvd kommer vingen att gå in i kroppen olika mycket. Som minst är det på vingens översida omkr 5 mm och som mest på undersidan bortåt 20 mm. Då 1,5 mm balsa inte tål mycket tryck så har jag petat in ultralätt spackel under som stöd, det fungerar bra. Man måste ju se till att luft inte läcker ut på vingens ovansida och tar bort lite lyftkraft. Det är klart att det blir lite läckage, men det kan inte vara mycket.

        Klicka på bilden för större version

Namn: IMG_3394.jpg
Visningar: 0
Storlek: 391,2 KB
ID: 607571

        Här ses vingarna isatta. Det har varit en del putsande för att få vingen att gå tight in i kroppen.

        Nu kommer jag att ägna mig åt att passa in stabben och göra fenan med roder, men det kommer att ta tid, för nu är våren här och det finns mycket annat att göra. Den 1 april var jag ute på fältet för första gången i år och tog upp min stora CUB, som jag också har haft som byggtråd. Den har en tvåcylindrig Saito 61 ccm, fint ljud i den.

        Klicka på bilden för större version

Namn: IMG_3330.jpg
Visningar: 0
Storlek: 860,0 KB
ID: 607572

        Fortsättn följer
        Bifogade filer

        Kommentar

        Arbetssätt...