Reklam

 
Sidan 2 av 2 FörstaFörsta 12
Resultat 21 till 23 av 23

Ämne: Minskat antal modellflygfält i Sverige

 1. #21
  Debattglad entusiast AMs avatar
  Reg.datum
  maj 2006
  Inlägg
  3 505
  Jobb
  Engagerad pensionär
  Klubb
  Ripa MFK

  Standard

  Jag gissar att du inte betalade över 70.000 kr för tomten när du köpte den?
  Nåväl, Fråga Swedavia med vilken rätt de förbjuder modellflygverksamhet i Sigtuna kommun? Vilken lag grundar de sitt uttalande på? Har frågan någonsin prövats? På vilket sätt skulle radioutrustning godkänd av telestyrelsen kunna störa flygverksamheten på Arlanda? Då modellflyg över huvud taget inte finns med i Luftfartslagarna mer än i samband med flyguppvisning med fullskalaplan - befiner sig Swedavia på djupt vatten enligt min mening. Man måste väl först slå fast ATT modellflyget stör - buller, radiofrekvenser eller modellplan 150 meter över Sigtunafältet.

  Så skriv till Swedavia, med kopia till kommunen, och be dem skriftligen förklara vilka lagar och regler de grundar sin ståndpunkt på. Vad gäller andra ärenden så är ALLA skrivelser till en kommun offentliga. Dvs, att du kan ringa eller skriva e-mail till kommunen och be om kopior på ALLT som rör exempelvis golf, modellflyg eller kontakt med Arlanda flygplats (Swedavia). Kommunen ska utan dröjsmål ta fram det begärda materialet och kan endast ta betalt för kopiorna.
  Man ska inte nöja sig med vad en tjänsteman tycker - utan besluten måste vara förankrade i gällande lagstiftning.

  Mvh
  Ove (AM) Nielsen

 2. #22

  Standard

  Citat Ursprungligen postat av henke2 Visa inlägg

  Skulle man köpa in mark är man i det närmaste tvungen att driva klubben som ett företag med vinstintresse och då är det ju helt plötsligt ett måste istället för något kul.
  Visst finns det likheter i att driva förening och företag.

  Ett företag som inte har något att erbjuda sina kunder är inte mycket värt och har inte heller många kunder, likadant med en förening. Du väljer frivilligt att handla i ett företag, sak samma med modellflygklubben, det måste enligt synsättet i Ripa mfk finnas mervärden som lockar dagens modellflygare, el, vatten, avlopp, klubbstuga campingmöjligheter m.m. detta värderas av många men inte alla. Finns inte dessa faciliteter eller om man som modellflygare väljer bort dem, kan en grön äng räcka länge, men det blir inte lika lätt att skapa/få hjälp och gemenskap på samma sätt.

  När Ripa Modellflygklubb fick möjlighet att köpa loss marken (72 000 m2) år 2004 genomfördes en demokratisk swot -analys för bedömning av denna investering, med utfall utifrån denna knallade vi in till den lokala banken för att söka lån med mark och klubbens byggnader som säkerhet. Efter OK från banken tecknade klubben ett lån på femton år med fastigheten som säkerhet, vi kalkylerade med årliga räntor och amorteringar som motsvarade tidigare arrendekostnad.

  Lånet med all formalia gick lös på 180 000 kr, lånet skrevs om varje år och största delen av klubbens årliga resultat amorterades vid varje förfallodatum, några goda år medförde att lånet kunde slutbetaldes redan år 2009. Att vi gjort rätt fick vi ytterligare bevis på under 2010 när kommunen drar ner driftsbidragen med 50 % till alla föreningar som inte redovisar 200 deltagartillfällen per år med LOK stöd

  Dagens kostnader för marken för flygfältet 0 kr, marken är i dag klassad som sportanläggning och är således befriade från fastighetsskatt. Klubbens årliga vinst ”plöjs” ner i nya faciliteter, sedan 2010 träffas ett glatt medlemsgäng varje onsdag för att färdigställa en containerdepå som kommer att tjäna som verkstad och laddstation http://www.ripamfk.com/html/skrytbygget/index.html

  Mvh
  Mats
  www.ripamfk.com
  Tro inte på allt du hör,
  det finns alltid tre sidor på varje historia,
  din, deras, och den sanna

 3. #23
  henke2s avatar
  Reg.datum
  mar 2011
  Inlägg
  3 202
  Klubb
  Ljungby RC-Klubb

  Standard

  Citat Ursprungligen postat av AM Visa inlägg
  Jag gissar att du inte betalade över 70.000 kr för tomten när du köpte den?
  Nej det är rätt, det var förmodligen avsevärt mycket mer på sin tid.

Liknande ämnen

 1. Svar: 7
  Senaste inlägg: 2012-01-26, 13:40
 2. Modellflygfält i närheten av Lindesberg
  Av Wulfman i forum Allmänt om flyg
  Svar: 2
  Senaste inlägg: 2011-06-18, 07:11
 3. Stiftens antal i LiPOs?
  Av Ålänning i forum Elmodeller
  Svar: 1
  Senaste inlägg: 2007-11-29, 05:01
 4. Antal Medlemmar i RCFF
  Av Ludde i forum Allmänt och Tips
  Svar: 2
  Senaste inlägg: 2007-02-05, 20:16
 5. Finns det modellflygfält i HAPARANDA
  Av Heck78 i forum Diskussioner om vad som helst
  Svar: 10
  Senaste inlägg: 2006-10-03, 16:33

Behörigheter för att posta

 • Du får inte posta nya ämnen
 • Du får inte posta svar
 • Du får inte posta bifogade filer
 • Du får inte redigera dina inlägg
 •