Reklam

 
Sidan 6 av 8 FörstaFörsta 12345678 SistaSista
Resultat 101 till 120 av 145

Ämne: Hobbyking kanske dags att se upp

 1. #101

  Standard

  Hej Ove,
  Lite märklig diskussion på detta frihetens förbunds hemsida: RCFF kräver ingen kollektivanslutning eller utövar något tvång på sina medlemmar eller klubbar. Det är helt frivilligt att vara medlem i RCFF.

  Men alla svenska medborgare har en grundlagsskyddad rätt att handla sina modellflygplan var de vill!

  Ska vi diskutera lagbrott i samband med förtullning behöver vi nog förstå hur systemet fungerar, här kommer en liten Crash course! (Systemet är detsamma oavsett om det är Norge eller Kina du importerar från, tullsatserna kan dock variera…) Problemet är lite tullsystemet som kanske kan anses en smula föråldrat, där man som privatperson i alla fall slipper sätta sig in i Tullverkets statistiska nummer. Det är för detta arbete vi ibland betalar postens eller andra speditörers avgifter, se vidare på http://www.posten.se/img/cmt/PDF/for...rsandelser.pdf . Och det gör man kanske med glädje eftersom systemet är hyfsat komplicerat. Jag har inte gått tullverkets kurs så kanske är detta fel på detaljnivå men det finns ett stort antal (tusental) statistiska nummer, med väldigt skiftande tullavgifter, vi börjar med översikten:
  Allmänna bestämmelser
  Särskilda bestämmelser
  Avd Anm Beskrivning
  I Levande djur; animaliska produkter (kap. 1 - 5)
  II Vegetabiliska produkter (kap. 6 - 14)
  III Animaliska och vegetabiliska fetter och oljor samt spaltningsprodukter av sådana fetter och oljor; beredda ätbara fetter; animaliska och vegetabiliska vaxer (kap.15)
  IV Beredda livsmedel; drycker, sprit och ättika; tobak samt varor tillverkade av tobaksersättning (kap. 16 - 24)
  V Mineraliska produkter (kap. 25 - 27)
  VI Produkter av kemiska och närstående industrier (kap. 28 - 38)
  VII Plaster och plastvaror; gummi och gummivaror (kap. 39 - 40)
  VIII Oberedda hudar och skinn, läder, pälsskinn samt varor av dessa material; sadelmakeriarbeten; reseeffekter, handväskor och liknande artiklar; varor av tarmar (kap. 41 - 43)
  IX Trä och varor av trä; träkol; kork och varor av kork; varor av halm, esparto eller andra flätningsmaterial; korgmakeriarbeten (kap. 44 - 46)
  X Massa av ved eller andra fibrösa cellulosahaltiga material; papper eller papp för återvinning (avfall och förbrukade varor); papper och papp; samt varor av papper eller papp (kap. 47 - 49)
  XI Textilvaror (kap. 50 - 63)
  XII Skodon, huvudbonader, paraplyer, parasoller, promenadkäppar, sittkäppar, piskor, ridspön samt delar till sådana artiklar; bearbetade fjädrar samt varor tillverkade av fjädrar; konstgjorda blommor; varor av människohår (kap. 64 - 67)
  XIII Varor av sten, gips, cement, asbest, glimmer eller liknande material; keramiska produkter; glas och glasvaror (kap. 68 - 70)
  XIV Naturpärlor och odlade pärlor, ädelstenar och halvädelstenar, ädla metaller och metaller med plätering av ädel metall samt varor av sådana produkter; oäkta smycken; mynt (kap. 71)
  XV Oädla metaller och varor av oädel metall (kap. 72 - 83)
  XVI Maskiner och apparater samt mekaniska redskap; elektrisk materiel; delar till sådana varor; apparater för inspelning eller återgivning av ljud, apparater för inspelning eller återgivning av bilder och ljud för television samt delar och tillbehör till sådana apparater (kap. 84 - 85)
  XVII Fordon, luftfartyg, fartyg och viss transportutrustning (kap. 86 - 89)
  XVIII Optiska instrument och apparater, foto- och kinoapparater, instrument och apparater för mätning eller kontroll, precisionsinstrument, medicinska och kirurgiska instrument och apparater; ur; musikinstrument; delar och tillbehör till sådana artiklar (kap. 90 - 92)
  XIX Vapen och ammunition; delar och tillbehör till vapen och ammunition (kap. 93)
  XX Diverse varor (kap. 94 - 96)
  KAPITEL 94 -
  Möbler; sängkläder, madrasser, resårbottnar till sängar, kuddar och liknande stoppade inredningsartiklar; belysningsarmatur och andra belysningsartiklar, inte nämnda eller inbegripna någon annanstans; ljusskyltar, namnplåtar med belysning o. d.; monterade eller monteringsfärdiga byggnader
  KAPITEL 95 -
  Leksaker, spel och sportartiklar; delar till sådana artiklar
  KAPITEL 96 -
  Diverse artiklar
  XXI Konstverk, föremål för samlingar samt antikviteter (kap. 97 - 99)

  Kapitel 95 ser ju hyfsat riktigt ut, leksaker är ju det vi köper från HK. Vi tittar:

  KAPITEL 95
  LEKSAKER, SPEL OCH SPORTARTIKLAR; DELAR TILL SÅDANA ARTIKLAR
  Varukod Beskrivning
  95
  Anmärkning
  Varuhandböcker
  9503 Trehjuliga leksakscyklar, sparkcyklar, trampbilar och liknande leksaksfordon med hjul; dockvagnar; dockor; andra leksaker; skalenliga modeller och liknande modeller för förströelse, mekaniska eller icke mekaniska; pussel av alla slag
  9503 00 10 00
  Trehjuliga leksakscyklar, sparkcyklar, trampbilar och liknande leksaksfordon med hjul; dockvagnar
  Dockor föreställande människor och delar och tillbehör
  9503 00 30 00
  Elektriska tåg till modelljärnvägar samt räls, signaler och andra tillbehör till sådana järnvägar; skalenliga modeller i satser för sammansättning

  Andra byggsatser och byggleksaker
  9503 00 35 00
  Av plast
  Av annat material
  9503 00 39 10
  Handgjorda, av trä
  9503 00 39 90
  Andra

  Leksaker som föreställer djur eller andra icke mänskliga varelser
  Musikinstrument o.d. av leksakskaraktär
  Pussel
  9503 00 70 00
  Andra leksaker i form av satser eller hela utrustningar
  Andra leksaker och modeller, försedda med motor
  Andra slag
  9504 Artiklar för sällskapsspel, inbegripet spelapparater för spelhallar, nöjesfält e.d., biljardbord och bord för kasinon samt automatiska kägelresare för bowlinghallar
  9505 Prydnadsartiklar för högtider, karnevalsartiklar och liknande artiklar, inbegripet trolleri- och skämtartiklar
  9506 Redskap och annan utrustning för kroppsövningar, gymnastik, idrott, annan sport (inbegripet bordtennis), utomhusspel eller utomhuslek, inte nämnda eller inbegripna någon annanstans i detta kapitel; simbassänger och plaskdammar
  9507 Spön, fiskkrokar och andra redskap för fiske med rev; landningshåvar, fjärilshåvar och liknande håvar; lockfåglar (andra än sådana som omfattas av nr 9208 eller 9705) och liknande artiklar för jakt
  9508 Karuseller, gungor, skjutbanor och annan utrustning för nöjesfält e.d.; ambulerande cirkusar, ambulerande menagerier; ambulerande teatrar

  Om vi har handlat en flygplansmodell kanske vi (eller vår speditör) fastnar för exempelvis andra byggsatser och byggleksaker av plast är numret 9503003500 är tullsatsen från Kina 4,7%.
  Skulle vi tycka att det är mer en byggsats och byggleksak som är handgjord av trä är numret 9503003910 och avgiftssatsen 0%.
  Så godtycket/slumpen bestämmer i stort vad vår avgiftssats blir och även om jag försöker komma ihåg att kryssa i fulla varuvärdet när jag köper grejer är det väldigt mycket slump vad jag får betala. Beställ samma sak med ett par veckors mellanrum och se vad olika avgiften blir, förmodligen är det vanligare att tullsatsen är fel än rätt! Och för att ytterligare komplicera situationen kanske du samtidigt köpt lite ackar och kanske nån kamera, då har alla dessa grejer egna statistiska nummer och egna avgiftssatser vilket naturligtvis speditören skiter i, det tar alldeles för lång tid att göra det hela korrekt!

  Däremot är det viktigt att ange rätt varuvärde så momsen blir rätt!

  Men privatimporten av hobbyprylar är en piss i Nilen för tullverket och staten, däremot naturligtvis en jobbig konkurrens för våra inhemska hobbyhandlare som vi ju naturligtvis vill ha kvar!

  Men som sagt Ove, allt är politik och har du läst igenom all min smörja inser du att det är trams! Men utvecklingen kan man inte stoppa vilket väveriarbeterskorna på sjuttiotalet i Borås och varvsarbetarna på åttiotalet i Malmö fick erfara!
  Protektionism fungerar dåligt i längden och bolsjeviker är vi allihopa! Heja Kina!
  KristianB.
  Bifogade miniatyrer Bifogade miniatyrer Klicka på bilden för en större version. 

Namn:	tull1.jpg 
Visningar:	125 
Storlek:	45,8 KB 
Id:	24943   Klicka på bilden för en större version. 

Namn:	tull2.jpg 
Visningar:	102 
Storlek:	46,0 KB 
Id:	24944  
  Senast redigerat av kristianb den 2011-12-08 klockan 22:26.

 2. #102
  Ultra Bandits avatar
  Reg.datum
  aug 2008
  Inlägg
  373
  Klubb
  Stockholms RFK, Tullinge MFK, Laxå Flygklubb

  Standard

  Citat Ursprungligen postat av K-Å Visa inlägg
  Snackade idag men en gammal bekant i Österrike som känner till vår hobbybransch mycket väl och han hade lite intressanta saker att berätta om HK.

  Tydligen så har Tyska tullen börjat sprätta alla paket från HK för att kolla efter elektronik som inte har rätt dokumentation vid import. Kunden frågas vilka tillstånd produkterna har mm och denna info har i regel inte köparen. Tullen förverkar och förstör innehållet i dessa fall och köparen får stå med lång näsa. Detta kan vara mycket relevant och jag kan tänka mig att stora påtryckningar skett från de stora Tyska tillverkarna, som säkerligen tappar mark utifrån Importen. HK´s tyska lager jagas med Blåslampa av myndigheterna enligt uppgift från en en stor Tysk exportör av hobbyprylar.

  Fall nr 2, HK har marknadsfört maskiner med Oracoverklädsel i Tyskland, och han som har rättigheterna till Oracover TM har inte exporterat detta till HK, detta ledde till en rättsprocess som HK förlorade och blev skadeståndsskyldiga. Eftersom HK inte betalade håller nu den Tyska rättvisan på att istället försöka ta in pengarna via kunders kreditkort, dvs stoppa överföringarna till HK från kunder och istället ta in skadeståndet den vägen, i det fallet torde inte några prylar komma från HK eftersom pengarna aldrig kommit fram.

  Detta är som sagt lite insider iformation men jag vet inte hur långt det har gått, det som tullen gör i tyskland har pågått en tid och det har drabbat köpare.

  I fall nr 2 är det tydligen grejor på gång och frågan om detta förfarande kan gälla inom hela EU?

  VARNING

  OBS OBS, ovanstående kan vid läsning göra så att vissa blir oroliga och börjar må dåligt, syftet med texten är att sprida information, tycker man inte om innehållet kan man sluta läsa texten och bortse från hela innehållet.

  OBS OBS, författaren är INTE hobbyhandlare eftersom det verkar viktigare budskapet om ni läser inläggen
  MVH K-Å
  He,he!
  Kul att även "du" insett att den europeiska kreaviteten har påverkats av kineserna.
  Hälsningar Lasse P

 3. #103
  Debattglad entusiast AMs avatar
  Reg.datum
  maj 2006
  Inlägg
  3 505
  Jobb
  Engagerad pensionär
  Klubb
  Ripa MFK

  Standard

  Grundfrågan var ju varför Asienprylarna blev så mycket dyrare i Europa. Tyvärr är det betydligt dyrare att driva ett företag i europa än i Asien. Därför blir också prisläget betydligt högre. ett sätt att försöka skydda sitt företag är att köpa upp de kinesiska tillverkarna för att begränsa tillgängligheten. Bra eller dåligt? Kanske bra för företaget - men dåligt för privatimportörerna. Men det poppar upp nya tillverkare hela tiden, så det är ju en kamp som är snabbt förloras.
  Självklart är det en rättighet att importera privat - och förhoppningsvis göra rätt för sig avseende tull, moms och avgifter.
  Mvh
  Ove
  Ove (AM) Nielsen

 4. #104
  JAJs avatar
  Reg.datum
  jan 2009
  Inlägg
  19
  Jobb
  Ing
  Klubb
  MMFK

  Standard

  Grundfrågan är väl snarare
  Behövs hobbyhandlarna?
  Behövs grosisterna?

  Mycket av hobbyhandlarnas service görs av föreningar och forum.

  Klart att det blir svårt att ta ut en rejäl marignal på prylarna när varenda stormarknad säljer Rc styrt direkt från lastpallarna.
  Ett exempel 300Kr för en RC-heli med gyro, tre kanaler, laddare, lipo o.s.v

 5. #105

  Reg.datum
  dec 2010
  Inlägg
  55
  Jobb
  Andlig ledare på IT
  Klubb
  Tallens Topp

  Standard

  Citat Ursprungligen postat av AM Visa inlägg
  Jaha, och vad ska då ett servo som kostar 10 dollar för dig och 9 dollar för mig som handlare i Asien kosta i den svenska handeln?
  Mvh
  Ove
  Ja det är just ditt problem! Som du måste lösa själv...

  /S

 6. #106

  Reg.datum
  dec 2010
  Inlägg
  55
  Jobb
  Andlig ledare på IT
  Klubb
  Tallens Topp

  Standard

  Citat Ursprungligen postat av JAJ Visa inlägg
  Grundfrågan är väl snarare
  Behövs hobbyhandlarna?
  Behövs grosisterna?

  Mycket av hobbyhandlarnas service görs av föreningar och forum.

  Klart att det blir svårt att ta ut en rejäl marignal på prylarna när varenda stormarknad säljer Rc styrt direkt från lastpallarna.
  Ett exempel 300Kr för en RC-heli med gyro, tre kanaler, laddare, lipo o.s.v
  Precis! Jag kunde inte ha sagt det bättre själv . Tyvärr är det nog så att hobbyhandlarna kommer gå samma öde tillmötes som de gamla radio och tv-handlarna.

  Och service är det svårt att konkurrera med pga webben...

  /S

 7. #107
  Krilles avatar
  Reg.datum
  maj 2006
  Inlägg
  1 183
  Jobb
  Flygtekniker JAS 39 Gripen på F7
  Klubb
  Slättlanda MFK

  Standard

  En annan anledningn till att asien kan hålla så låga priser är att de flesta av de kända handlare utomlands är väll sisådär 100ggr större än den normala hobbyhandlaren i sverige. Skulle vi ta bort alla hobbyhandlare och köpa dirkt från minicars, kyosho sweden, carrocar skulle också priserna bli lägre.

  Jag tror inte ni har samma pris hos HK som hos "nisses asiatiska hobbyndel" på någon liten gata i honkong

  Det räcker ju att kolla priserna på ICA maxi och ICA nära så ser ni stor skillnad.

  Vill man köpa billigt så köp utomlands, men klaga inte på tull å moms om ni åker på det (finn ju faktiskt många som gör det).
  Vill man kunna gå in i en butik och klämma å känna på grejerna, snacka lite skit med andra likasinnande där inne så köp i sverige. Och i ärlighetens namn så blir det inte "billiga" att köpa utomlands.... man köper oftast bara mer så slutbudgeten är samma. Jag har hällre färre antal RC grejer å har en svensk handlare att gå till än att ha 10 olika RC prylar å måste köpa allt genom nätet, för jag har inte roligare med 10 saker?!?

  Men det är upp till var och en hur man gör.
  //Kristoffer gustafsson

  Flygplan: Vortex F3A, Sebart Wind S Pro, Sebart Wind S 50e
  Helikopter: T-rex 700 DFC,
  Sändare: Futaba T18SZ,

 8. #108
  chrisvåss avatar
  Reg.datum
  jan 2007
  Inlägg
  141
  Jobb
  Beteendevetare på arbetsförmedlingen
  Klubb
  Vmfk

  Standard

  Problemet är väl just till viss del minicars, kyosho sweden, carrocar. Importörer som vill ha betalt för sitt lager och utmärkta service. Jättebra på 70-talet när vi var isolerade i norden. Ett, år 2011, totalt onödigt led då hela världen numer är grossist och tillgänglig.

  Exempel från verkligheten:

  Knatar in i en lokal affär och vill köpa x. X finns inte hemma men vi kan beställa från hobbyborgen. Hobbyborgen har inte heller x hemma utan får beställa från europeisk grossist, x fanns ju inte där heller så den europeiska grossisten beställer från tillverkaren.

  Att dessa led kostar pengar och tar tid är inte så svårt att räkna ut.

  Vill jag ha del x idag beställes den enkelt på exvis ebay och kommer oftast fraktfritt nerdimpande i brevlådan inom rimlig tid.
  Människan är det enda djur som har tråkigt.

 9. #109
  Debattglad entusiast AMs avatar
  Reg.datum
  maj 2006
  Inlägg
  3 505
  Jobb
  Engagerad pensionär
  Klubb
  Ripa MFK

  Standard

  Precis! Jag kunde inte ha sagt det bättre själv
  Ja, man får väl sadla om och sälja kurser i handelsrätt och hur man kan överleva på importhandel...
  Problemet är väl just till viss del minicars, kyosho sweden, carrocar. Importörer som vill ha betalt för sitt lager och utmärkta service. Jättebra på 70-talet när vi var isolerade i norden. Ett, år 2011, totalt onödigt led då hela världen numer är grossist och tillgänglig.
  Alternativet är att varje hobbyhandlare får ha 2000 - 3000 produkter i lager till ett värde av 2 - 3 miljoner kronor som ska förräntas på 15% vinstmarginal.... Undrar vilken planet man ska leva på då?

  Ha en trevlig helg
  Mvh
  Ove
  Ove (AM) Nielsen

 10. #110

  Standard

  Marknader förändras hela tiden - så enkelt är det.
  Antingen anpassar man sin verksamhet eller så motarbetar man förändringen eller går man under.

  Sedan får man givetvis tycka och tänka vad man vill om det men att tjura ihop och gnälla på andra som är mer flexibla är fel lösning

  (det kom tom Schweiziska regeringen fram till nyligen )  Vad gäller outsourcing som är populärt inom IT där jag jobbar så går det ca 3 tjecker på en svensk och 4 indier på en tjeck.

  Alltså kan jag lätt bytas ut mot 12 indier istället, jag blir arbetslös och företagets kunder blir säkert glada och nöjda - vem förlorar? jag och jag kan inte göra något åt det.

  //UndCon
  UndCon.com = Under Construction == A constant evolving state of mind...

 11. #111

  Reg.datum
  maj 2006
  Inlägg
  1 183
  Klubb
  Östersunds modellflyg klubb

  Standard

  Citat Ursprungligen postat av UndCon Visa inlägg
  Marknader förändras hela tiden - så enkelt är det.
  Antingen anpassar man sin verksamhet eller så motarbetar man förändringen eller går man under.

  Sedan får man givetvis tycka och tänka vad man vill om det men att tjura ihop och gnälla på andra som är mer flexibla är fel lösning

  (det kom tom Schweiziska regeringen fram till nyligen )  Vad gäller outsourcing som är populärt inom IT där jag jobbar så går det ca 3 tjecker på en svensk och 4 indier på en tjeck.

  Alltså kan jag lätt bytas ut mot 12 indier istället, jag blir arbetslös och företagets kunder blir säkert glada och nöjda - vem förlorar? jag och jag kan inte göra något åt det.

  //UndCon

  Klart du kan göra något åt 12 Indier och 3 Tjecker, se till att ha högre kompetens.

  MVH K-Å
  MVH Kjell-Åke Skoog
  Ordförande RCFF 2023/2025.

 12. #112
  kay.kruts avatar
  Reg.datum
  jan 2007
  Inlägg
  911
  Jobb
  Glad pensionär.Oförbätterlig optimist.
  Klubb
  SMFF.RCFF. Trelleborgs Modellflygklubb. Östersunds Modellflygklubb.

  Standard

  Ja, jag håller nog med dig "Krille". För många av oss hobbyutövare är den lokala hobbyhandlaren en samlingspunkt där vi kan ventilera våra problem och idéer. Vi kan titta och känna på grejorna, prova och testa innan vi köper. Vi kan köpa drivmedel och olja, balsa och tillbehör. Mycket av detta kan inte/får inte säljas över nätet. Om något inte uppfyller förväntningarna, garanti och liknande, så finns hjälpen till hands. Det kostar lite mer men är nog så värdefullt när vi står där med brallorna runt hasorna.
  För om vi köper allt över nätet så lär inte hobbyhandeln i Sverige överleva mycket längre. Det finns handlare som redan dragit ner på öppethållandet. Och fler blir det vad det lider. Och inom en snar framtid så lär vi hobbyutövare få problem.
  För var köper jag soppa till mina glödstiftare när jag helt plötsligt står där en fredag kväll med tom bränsledunk. Kanske jag ska försöka med "Hobby-King" eller "Towerhobby" Kanske dom kan skicka en dunk tills i morgon bitti ! Och vart vänder jag mig när jag behöver en bit balsa till att reparera den där ARF-kärran som landade lite för tungt. Och för att vara lite egoistisk, var köper jag all materiel till mina ritningsbyggen. För alla flyger inte Kina-ARF, eller elkärror.

  Jag förstår de som importerar billigt från alla världens hörn. Alla är vi ju oss själva närmast. Och kan man spara lite här o där så är det väl okay. Men jag tror att det är att tänka lite kortsiktigt. I det långa loppet så biter vi oss nog i svansen. Vi har bara inte kännt av det onda än.
  Jag har själv importerat saker från utlandet. På 70-talet tog jag in ett par byggsatser från Byron i USA. Då visste man inte vad det var för något här hemma. Det blev omständigt och det blev dyrt men jag ville ha dem. Jag har även tagit hem ett par Hitec 2,4-moduler och mottagare från Tower innan de fanns tillgängliga i Sverige. Men hade det funnits här hemma när jag behövde dem så skulle jag nog köpt dem här. Så mitt råd är att kolla först om grejorna finns hos din hobbyhandel och ta upp en diskussion med honom om pris mm. Vill han inte göra affärer med dig så köp där du känner att du vinner mest på det. Då ger vi åtminstone dem en chans att hänga med i svängen. Så gör jag och det brukar fungera.
  Jag är inte hobbyhandlare och har inga ekonomiska intressen däri men jag är förbaskat intresserad av att behålla den fina kontakten och servicen som dom ger när jag behöver den som mest !

  Med hopp om en trevlig helg,

  Kay krut

 13. #113

  Standard

  Det är klart att det är en social bit med en lokal butik - för mig är det långt till närmsta hobbyhandlare och då måste jag beställa saker hur jag än gör och då kostar det ännu mer.
  UndCon.com = Under Construction == A constant evolving state of mind...

 14. #114
  radioactives avatar
  Reg.datum
  aug 2011
  Inlägg
  473
  Blogginlägg
  2
  Jobb
  Astronomi, RC-flyg, Multirotorflyg, Radio-DXing
  Klubb
  Fri och obunden skånepåg

  Standard

  Ni som var hobbyhandlare innan man kunde privatimportera från Kina, kunde ni överleva då på den försäljning ni hade? Hur stor är den sjunkande försäljningen procent mellan före kinaimporten och nu? Är marknaden tillräckligt stor för att ett x antal hobbyhandlare kan överleva? (x = vet inte hur många specialiserade RC-handlare det finns i Sverige).

  Hur mycket har antalet rc-flygare ökat från före kinaimporten, något som har siffror?

  Lasse

 15. #115
  HS-Racings avatar
  Reg.datum
  okt 2009
  Inlägg
  207
  Jobb
  Landsvägsriddare
  Klubb
  RFK Utvandrarna

  Standard

  Har inte denna tråd spårat ur helt ??

  Frågan var väl om tyskland plockade pengar av HK och att saker inte kom fram till köparen, eller har jag fel ??

  Sen att Off Topic tråden som skapades är ganska rolig att läsa är en annan sak....
  Fly Low - Hit Hard
  Om det kanske går - Så går det troligvis..... ....kanske !!!

 16. #116

  Reg.datum
  jan 2008
  Inlägg
  468
  Jobb
  Systemutvecklare
  Klubb
  Team Tornado

  Standard

  Själv brukar jag både handla från inhemska butiker och från Hong Kong. Efter att ha fått ett brev från tullen där de krävde en detaljerad spec på innehåll och en korrekt faktura har jag blivit mycket mer restriktiv med de asiatiska handlarnas "service" att märka paketen med olika konstigheter. Jag har faktiskt gått så långt att jag ber dem att märka upp mina paket med det faktiska värdet på beställningen så det blir lätt-tullat om det skulle behövas. Det har medfört en aningen högre snittprislapp på mina kinaköp, men i gengäld sover jag bättre om nätterna.

  Såna konstigheter slipper man när man handlar från svenska handlare. Där har vi en stor fördel tycker jag.

  Vad gäller ursprungsfrågan i tråden låter det ju helt bisarrt att Tüskarna skulle göra såna saker. Det låter ju snudd på olagligt! Men det är klart, det är ju en fråga om tolkning och synvinkel. Hualigen!
  Mvh, Thomas

  Modellflyg ur ett kretsloppsperspektiv
  Byggsats - Flygplan - Byggsats igen...

 17. #117

  Reg.datum
  maj 2006
  Inlägg
  7 929
  Jobb
  Modellflygare
  Klubb
  Västerås Modellflygkubb

  Standard

  Rent värdemässigt handlar jag säkert mera inom SE än från utlandet. Men många smågrejor är svåra att få tag i och finns dom måste man beställa från olika firmor med orealistiska fraktkostnader som resultat så då blir det ibland företag som Hobbyking.
  Sen finns det faktiskt inhemska hobbyhandlare som har fullt realistiska och konkurrenskraftiga priser så hoppet är inte helt ute. Känns som man lägger på mest på små, billiga grejor som t ex billiga Kina-servon. Sen måste jag berömma många av de svenska hobbyhandlarna för att dom under de senaste åren pressat fraktkostnaderna rejält. Gissar att man borde få sälja större/tyngre grejor oftare nu eftersom frakten på t ex större plan är betydligt högre från t ex Hobbycity så prisskillnaden brukar jämna ut sig rejält. Räknar men själv ärligt på Kina-priset inkl frakt, moms och andra tillägg så är inte prisskillnaden jämt så stor - men den varierar givetvis mellan produkter och handlare.
  //Roger

 18. #118

  Standard

  Att skriva att det inte behövs hobbyhandlare/grossister är en ganska konstig inställning tycker jag.
  Var ifrån kommer intresset till att hålla på med den hobbyn vi gör ?
  Troligtvis så blev man "färgad" redan när man var liten och följde med pappa/mamma till leksaksaffären och såg dom stora planen som hängde i taken.
  Jag tror inte att den större delen av oss som valde att börja flyga eller dylikt hittade all inspiration via nätet i 3års åldern.

  UTAN handlare så hade troligtvis våran hobby varit mycket mindre än den är.
  UTAN grossister så hade det troligtvis funnits midre handlare som hade sålt prylarna och åter igen hade våran hobby varit mindre.
  Så att säga att dom inte behövs är i mitt tycke totalt fel synsätt.

  I vissa fall kan jag hålla med om att vissa handlare/grossister har väldigt stort pålägg på sina priser men med internet så har man en möjlighet att välja var man skall handla.

  Tycker man inte om att handla i sverige då man tycker att handlarna tar ut för mycket för produkterna så handla utomlands där sakerna tillverkas.

  Men gnäll inte när alla svenska handlare försvunnit och man måste vänta xx dagar ifrån kina för att få servot du saknar för att kunna flyga.


  mvh
  Martin

 19. #119

  Reg.datum
  maj 2006
  Inlägg
  7 929
  Jobb
  Modellflygare
  Klubb
  Västerås Modellflygkubb

  Standard

  För min del så fanns det inte en hobbyhandlare i närheten när man var liten - det var nog nån timmes restid till den närmaste och dit kom man aldrig.
  Nä - det var kataloger från Wentzels, Truedssons, Hobbytjänst m fl som gällde som kvällslektyr... Och givetvis det som numera heter Allt om Hobby men som hade lite andra namn på den tiden (runt 1960). Men det var en utläggning från ämnet....
  //Roger

 20. #120

  Standard

  nu vill jag inte låta dryg och otrevlig för det är inte min mening.
  men vem skapade dessa kataloger? (svenska åf/grossister)
  nä nog om detta ha alla en trevlig helg.
  Martin

Liknande ämnen

 1. Se upp för drönartrålare
  Av Redrobjem i forum Allmänt
  Svar: 2
  Senaste inlägg: 2015-12-27, 21:06
 2. dags att fira !
  Av kenneth67 i forum Diskussioner om vad som helst
  Svar: 1
  Senaste inlägg: 2007-11-17, 22:05
 3. Se upp! Skenande flyg!
  Av gimbo i forum "PRIVATA" Filmer, bilder och annan media
  Svar: 10
  Senaste inlägg: 2007-10-28, 18:24

Behörigheter för att posta

 • Du får inte posta nya ämnen
 • Du får inte posta svar
 • Du får inte posta bifogade filer
 • Du får inte redigera dina inlägg
 •