Reklam

 
Sidan 1 av 2 12 SistaSista
Resultat 1 till 20 av 33

Ämne: för varm esc

 1. #1

  Standard för varm esc

  Hej har ett 160A esc till en motor som ska dra max 100A separata kylslingor motorn är bara lite lite varm så inga problem med den ,men escen tycker jag är alldeles för varm precis så att jag kan ta på den .Är ny inom båt flyger mest och hade det varit ett plan så hade jag inte flygit det men det kanske är annorlunda på båt?.Har två utblås för vattnet och det kommer bra ur båda .Tacksam för ideer och funderingar .Andreas

 2. #2
  henke2s avatar
  Reg.datum
  mar 2011
  Inlägg
  3 202
  Klubb
  Ljungby RC-Klubb

  Standard

  Har du mätt hur många A din motor använder? Om man vattenkyler escet skall det mkt till för att det skall bli varmt.
  Superhero

 3. #3

  Standard

  Har inte mätt A hur gör man det på en båt ? svårt att få rätta belastningen på den eller kan man göra som på flyg fast ha proppen i vatten? tycker det låter konstigt att motorn ska dra så mycket escn ska klara upp till 200A korta stunder å motorn är ju inte varm borde den inte bli det eller är kylningen så effektiv ?. kör med 2 nano Tech 2.2A PÅ 25-50C borde inte dom bli väldigt varma med sådanna effekt ut tag ? .jag vet många frågor men väldigt tacksam för svar .

 4. #4
  jocke1963s avatar
  Reg.datum
  dec 2007
  Inlägg
  2 720
  Jobb
  Datanisse
  Klubb
  rcff

  Standard

  Skicka med typ en sån här i båten:
  http://www.hobbyking.com/hobbyking/s..._Analyzer.html
  ”Vir prudens non contra ventum mingit”

 5. #5

  Standard

  Hade ju funkat den är restad på hk å de kan ju ta lite tid.Finns det något sätt man kan mäta med en vanlig A- tång? Så man kan få en liten aning om hur det ligger till något måste va galet

 6. #6

  Standard

  Är det själva kylblocket på reglaget som blir varmt eller någon annan del av det? Viket reglage är det?

 7. #7

  Standard

  Är ett turnegy 160 A sticker upp två kondingar dom är varmast precis att jag kunde ta på dom även kylblocket var varmt inte fullt lika varmt men ändå bra varmt

 8. #8

  Standard

  Kondingarna ska ta upp transienter som uppstår pga switchningen i ESC:n ochska inte bli särskilt varma. Om man har långa (förlängda) kablar mellan batteri och ESC kan kondingarna och hela ESC:n skadas.
  /Leif

 9. #9

  Standard

  Ok det visste jag inte har faktiskt ganska långa kablar Tack för tipset ska korta dom max å prova

 10. #10
  freddan_6s avatar
  Reg.datum
  aug 2006
  Inlägg
  2 664
  Jobb
  Konsult inom telekom
  Klubb
  Eslöv MFK

  Standard

  Har du mer än 1,5dm långa kablar måste du sätta på extra kondensatorer.
  De bör vara 220uF och nära ESC och tåla 3* batterispänningen.
  http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=952523
  fredrik

 11. #11

  Standard

  Hej har kortat kablar så mycket det går lite kortare än org nya batteri på 60-120c batteri är helt kalla även motor är sval men escen är varm kan det vara något fel på den? Vet inte vad jag ska prova nu .Några idéer

 12. #12

  Standard

  Du skulle behöva mäta eller logga strömförbrukningen under drift för att utesluta överbelastning.
  Det är normalt att ESC:n blir varm men inte het. Är det fortfarande kondingarna som blir varmast? I så fall kan de ha blivit skadade men säker kan man tyvärr bara bli genom att prova med en annan likadan ESC.
  /Leif

 13. #13

  Standard

  Logger/mätare är nog ett måste här. Vad exakt har du för esc/motor kombo? Att kondingarna skulle vara orsaken till detta problem kan jag inte riktigt se, nåt annat är vajsing. Transienter, ja visst, kondingarna är filter, långa kablar blir induktanser med allt vad detta innebär när man pratar mkt ampere, men orsak till en brutalt upphettad esc tror jag inte riktigt på, men är inte sämre än att jag gärna tar till mig hur detta sker?. Kondingarna bör ju sitta på volt railsen i escn vilket kan förklara varför de upplevs varmare än själva flänsen. Min gissning är, överbelastad esc alternativt en miss i kompatibliteten esc/motor eller inställningar i esc, i den ordningen.

 14. #14

  Standard

  Citat Ursprungligen postat av j0nt3 Visa inlägg
  Transienter, ja visst, kondingarna är filter, långa kablar blir induktanser med allt vad detta innebär när man pratar mkt ampere, men orsak till en brutalt upphettad esc tror jag inte riktigt på, men är inte sämre än att jag gärna tar till mig hur detta sker?
  Min tanke var att för lågt värde på kondingarna i förhållande till kablarnas induktans (längd) leder till genomslag och förstört isolationsskikt i kondingarna. Då skulle kondingarna kunna belasta batteriet resistivt och bli varma. Skulle en hög spänningstopp nå ända in i ESC:ns elektronik skulle den nog lägga av för gott.
  /Leif

 15. #15

  Standard

  Citat Ursprungligen postat av pernstig Visa inlägg
  Min tanke var att för lågt värde på kondingarna i förhållande till kablarnas induktans (längd) leder till genomslag och förstört isolationsskikt i kondingarna. Då skulle kondingarna kunna belasta batteriet resistivt och bli varma. Skulle en hög spänningstopp nå ända in i ESC:ns elektronik skulle den nog lägga av för gott.
  Aah, okej. Jag förstår tanken, men min erfarenhet av ellyter är att de "poppar" om det skulle få en såpass stor skada med de "spikar" (transienter) de ser i detta läge. värdet på kondingar av den typen förändras dock drastiskt av värme, åt det negativa hållet då, dvs minskas. Dock är dessa ganska luriga, ibland har man helt fel värde kalla, och mycket högre om man värmer dom med ex en varmlufts pistol. Man kan säga att ju sämre de är, destomer pendlar de med värmen. Mkt vanligt fel i all dagens teknik, felsökning med värme picka är beprövat (dock inte aktuellt här, lite off topic) tror fortfarande på överbelasning ev pga felaktig timig mot motor, vanligen blir motorn varm också då, men inte nödvändigtvis, beror helt på. Kan vara så att dioderna i fetarna släcker en hel del switching transineter också, med värme som resultat. Specar på esc/motor tack

 16. #16

  Standard

  Hej är en genesis båt med en turnering AquaStar 3974 2200kv motor å propp 40-45mm och turnegy AquaStar 160a esc tycker det borde funka bra .Får väl skaffa ett programerinskort hur ska man tänka om timingen. ? Som jag har fattat det så är det sista som man behöver ändra för att få ut max eller har jag fattat fel? .Har en kompis som har en lika dan esc får prova den Tack för alla svar

 17. #17

  Standard

  Okej. Hur många celler kör du? Finns eg inte nåt du kan ställa gällande timingen i det där reglaget, teoretiskt bör det ju fungera. Tror det måste till en mätning för att vara säker.

 18. #18

  Standard

  Kör på 4cells lipo. Ja lite konstigt är det får försöka få till någon mätning

 19. #19

  Standard

  Japp, men kan nog vara så att du ligger på gränsen där, mät eller kasta på en mindre propp? Minskar värmen så har du ju svaret där. Lycka till!

 20. #20
  AnWis avatar
  Reg.datum
  dec 2014
  Inlägg
  87
  Jobb
  Allsysslare
  Klubb
  FK Gamen

  Standard

  Är det en linjär BEC kan den orsaka mycket värme om du använder mycket ström på 5-volten.
  Jag har eldat upp en Esc genom att driva en Pixhawk och lite annan utrustning via BEC.

  Har din Esc en switch-mode BEC kan du bortse från detta. Då alstras nästan ingen värme alls vid nerskalning av spänning.

  Ex 4S, fulladdad ger 14,8 Volt. 1 Amp på 5 Volt ger 9,8 Watt förlusteffekt. Det blir varmt!

  Anders

Liknande ämnen

 1. Felsökning för nybörjaren (cc3d, esc eller motorproblem)
  Av pratrik i forum Elektronik-Mjukvara-Hårdvara
  Svar: 3
  Senaste inlägg: 2016-11-26, 09:08
 2. Hjälp sökes för att felsöka EMAX 40A ESC
  Av pallee i forum Elektronik-Mjukvara-Hårdvara
  Svar: 6
  Senaste inlägg: 2016-08-02, 07:03
 3. Eltejp istället för krympslang runt ESC?
  Av alex.ruthagen i forum Elektronik
  Svar: 10
  Senaste inlägg: 2015-10-02, 10:02
 4. Programmeringskort för ESC
  Av jesse78 i forum Elmodeller
  Svar: 2
  Senaste inlägg: 2012-07-16, 23:55
 5. Varm FPV-sändare???
  Av jesse78 i forum FPV Video Sändare - Mottagare
  Svar: 6
  Senaste inlägg: 2011-09-24, 07:14

Behörigheter för att posta

 • Du får inte posta nya ämnen
 • Du får inte posta svar
 • Du får inte posta bifogade filer
 • Du får inte redigera dina inlägg
 •