Reklam

 
Sidan 2 av 2 FörstaFörsta 12
Resultat 21 till 36 av 36

Ämne: Urdraget Lipo = förbrukat och farligt?

 1. #21
  Thomass avatar
  Reg.datum
  jun 2006
  Inlägg
  7 590
  Jobb
  Truck Pilot
  Klubb
  Malmö Radioflygsällskap, RFK Gripen, Eslövs MFK, Ripa MFK, Höglandets MFK

  Standard

  Och här var det lätt att säga: "Vad var det jag sa!"

  Men det sa jag inte.........
  Retroholic!

 2. #22

  Standard

  Nej sånt ska man bara tänka Sen får vi väl se hur acken fingerar i skarpt läge.

  /Mats

 3. #23
  henke2s avatar
  Reg.datum
  mar 2011
  Inlägg
  3 202
  Klubb
  Ljungby RC-Klubb

  Standard

  Citat Ursprungligen postat av senmathal Visa inlägg
  Nu några dagar efter så är skiljer det 0,03 mellan högsta och lägsta cell.

  /Mats
  Slår du sönder 5st glasflaskor och sen mäter hur mycket det går i dom så är det ju exakt samma mellan alla flaskor som går i, så det är ju bara fortsätta använda dom. Helt klart inga problem med dom.
  Superhero

 4. #24

  Standard

  Hm, intressant. Jag har alltid fått minst en cell dålig i samtliga ackar som jag laddat ur för mycket. Too bad! Och det gäller Gravity, Tattu, GensAce och ThunderPower. Medans Turnigy, Zippy och FlightPower blir bara slöa. Nå, bra att veta, jag har inte laddat de dåliga enskilt med 0,1A. De har samtliga alla fått rätt OK fullspänning vid slutet av långsam balanserad laddning. Men efter användning är dessa enstaka eller två celler lägre i cellspänning. Ri har varit olika på cellerna vid fulla, storage och urladdade. Vissa har jag gjort mig av med direkt så jag har väl givit upp för snabbt. :-o
  www.rcaland.ax --- Im an Aalandish Djaekenfaelt'er! =)

 5. #25

  Standard

  Det är ju inte omöjligt att även min ack kommer att visa sig vara kass och jag tänker inte testa den i en modell det första jag gör. Men lika fullt tycks folk ha räddat urdragna ackar och kunnat använda dom. Men jag vill inte på något sätt förringa riskerna med lipoackar. Jag kanske kommer att tillhöra dem som lyfter ett varningens finger efter ett tag.

  Finns det något bra sätt att belasta acken för att se hur den beter sig? Om man sätter den på storage så balanseras den väl medan den laddas ur så det ger ju inte så mycket.

  /Mats

 6. #26

  Standard

  Men Ålänningen hur kommer det sig att du drar ur så många ackar? Bryter inte dina fartreglage när spänningen nått nedre gränsen?

  /Mats

 7. #27

  Standard

  Jag kommer inte labba och riskera eller lägga tid på att få liv i LiPo's fast det tydligen går väldigt bra för vissa och då tycker jag ni ska fortsätta med det, I dont give a flying f--k. Vissa här är ju så förbannat kaxiga och envisa. Kunskap finns det nog. Men jag tycker inte om att ta risker alla gånger och då får min feghet gå före. Jag använder också numera mer och mer dubbla LiPos som ska parallellkopplas och då vill man inte ha för stora variationer. Och laddar helst 2 eller 4 i taget med paraboard för småackarna 2S, 3S, 4S.

  Hur du Mats ska testa acken, det överlåter jag åt andra att svara på vad som är bäst. Men jag antar att avläsning av loggen från fartreglaget/controllern/Ri-logg är ett sätt efter testflygning/marktest? Men om cellerna är likadana sinsemellan vid fulladdat efter normal laddningstid och urladdat efter normal användning utan förkortad användningstid, så ser du inte om det finns problem med någon eller flera/alla celler.

  Jag använder inte ackarna i endast tex EPO-flyg med ett fartreglage. De har varit anslutna till UBEC/SBEC/BEC/Backup-BECs i metanol-flyg, metanol-helis, multicoptrar, fristående kamerariggar, LiPo-övervakare inkopplade i ackarna allt för länge efter flygning där man slutat vid rätt cellspänning (storage) och satt dem i LiPo-påsarna, osv och jag har glömt fanskapen på flera gånger (eller för länge) och dessa har oftast små ackar och inte alltid kritiska funktioner.

  Alla fartreglage har inte cutoffs heller för den delen. Flera multicopter-ESCs har inte det för det är bara dumt och därmed inte heller varningspip för lobat som tex Castle Creations för att förenkla fartreglage för att minimera antalet fel som ska kunna uppstå under flygning i hävare heavylifters/VTOLs osv. Där är det controllern som sköter allt. Att ett fartreglage slutar funka i en octocopter gör ingenting. Men, det är inte under flygning jag skadat mina ackar, jag landar vid 3,8V per cell. Jag har petnoga rutiner för att komma igång med en rigg och under flygning, men föga lika noggranna för att stänga ner en, förr.

  De absolut flesta ackarna har jag "förstört" genom att ha dem för tester under byggena istället för att ansluta tex de rätta 6S 10000mAh-ackarna som är jobbigare hantera än små 3S 1300/2200 eller dylika. Mitt i allt så börjar LEDarna flimra när man suttit och klurat eller ställt in firmware eller testat motorerna lite grand bara till och från... i 6h. Oops.

  Och så har jag köpt nya ackar till nya projekt och under bygget använt dessa nya ackar för att "testa lite bara" och det har jag lärt mig att man absolut inte ska göra, oanvända ackar ska man INTE använda, de måste laddas först. Dessa celler har funkat sämst, fast de inte djupurladdats. Det kan vara att en 6S 8000mAh hamnat på 3,2V-3,6V blandat mellan cellerna efteråt, men inte tar sig efter snikladdning och Ri har ändrat. Lyckades göra det på två på raken innan jag till slut mätte dem och då var de ojämna. Balanseringsladdning på svag ström tar evigheters evigheter för den skadade cellen, orkar f-n inte bry mig mer då och kastar skiten i saltbadet. Inte är man ju glad, men det går över.

  Jag har inte förstört 100 ackar, men nog är det närmare/runt 15 i alla fall under de ca 10 senaste åren. Man lär sig... hoppas jag. Är nog lathet numera men förr misstag när man tänker. !? Att lära sig av andras misstag verkar inte vara något som sker i denna hobby.

  Hur djupurladdar ni era ackar? Och varför?
  www.rcaland.ax --- Im an Aalandish Djaekenfaelt'er! =)

 8. #28
  henke2s avatar
  Reg.datum
  mar 2011
  Inlägg
  3 202
  Klubb
  Ljungby RC-Klubb

  Standard

  Citat Ursprungligen postat av Ålänning Visa inlägg
  Hur djupurladdar ni era ackar? Och varför?
  Så här:  Det är i min mening ganska angenämt att kunna köra slut på ett batteri. Alltså att man gör 200st flygningar och märker att punchen avtar, man når ett knä där acken inte vill mera.

  Allt för ofta köper man fina ackar som bara blir liggande på hyllan, eller att man av andra anledningar gör bort sig. Jag har sällan eller nästan aldrig varit för att ladda i och ur till vissa nivåer med laddare utan har enbart laddad fullt i syfte att fylla acken sedan flugit med den, ofta till jag märker i luften att kraften avtar och då har jag genast landat. Jag är hyfsat säker i min flygning så jag har inga problem att dra av och landa på beställning utan att bli nervös eller behöva göra omtag. Så jag kör mina ackar ganska hårt i den bemärkelsen, men å andra sidan dimensionerar jag oftast för flytider på 10-12min snarare än 3-5min. Så ja, djupurladdning med flygplanen. Ackar som av någon anledning hamnat utanför specen åker i soporna. Det är liksom ett par hundra kronor.
  Superhero

 9. #29

  Standard

  Jag tycker pölarna verkar allt för små för att komma riktigt på djupet

  Hur är det när det gäller åldern på en ack. Blir dom sämre av att bara ligga oanvända på hyllan några år?

  /Mats

 10. #30
  henke2s avatar
  Reg.datum
  mar 2011
  Inlägg
  3 202
  Klubb
  Ljungby RC-Klubb

  Standard

  Citat Ursprungligen postat av senmathal Visa inlägg
  Jag tycker pölarna verkar allt för små för att komma riktigt på djupet

  Hur är det när det gäller åldern på en ack. Blir dom sämre av att bara ligga oanvända på hyllan några år?

  /Mats
  Det är olika hos olika tillverkare och kemier. Nu för tiden verkar det vara med bråttom än noga tyvärr. Ser man till tillverkare där kvaliteten går före pris så är hållbarheten otroligt god (elbilar). Medan för oss hobbynissar så är det inte helt ovanligt att celler puffar upp sig bara genom att ligga på hyllan.
  Superhero

 11. #31

  Standard

  Ni som flyger mycket och har många ackar vilket märke tycker ni håller bäst kvalitet. Det börjar vara dags för en ny 5s ack. Nu har jag Gens ace och Gravity och är väl nöjda med dom. Jag får kanske för mig att Gens Ace är lite bättre med det är nog inte så väl underbyggt. Det var för övrigt det som jag drog ur. Om det kostar ett par hundra extra för kvaliteten spelar inte så stor roll.

  /Mats

 12. #32

  Standard

  Ah, djupurladdning för mig är att jag laddat ur för mycket så laddarna inte vill starta laddning, de jag har så har en gräns på 3,25V per cell. Men det var nog fel ordval av mig. Laddat ur ackar tills ett flyg tappat orken eller slagit av motorn eller att en heli inte orkar stiga mer utan sjunker har jag gjort ofta, men då är inte acken jättenära 3,25V per cell efter acken svalnat. Beror förstås på cutoff-inställningar, kyla, mm också. Jag tänkte mer på djupurladdning som att cellerna blir ner mot 2V, 1V eller under 1 V per cell när jag nämner djupurladdning (klantat mig). Kanske heter nåt annat?

  Bra bild Henke... :-) en spegelbild hade vart fin, men den hade inte vart jämn ändå å andra sidan.

  Jag har inte tiden eller lusten att hålla på storage-ladda efter varje flygning, istället har jag flugit tills ackarna är på runt 3,8V per cell efter de svalnat och justerat timer i sändare, eller ställt in LiPo-varnaren, eller satt en gräns i Mission Planner när jag flyger med Pixhawks osv. Så jag har accepterat kortare flygtid och haft marginal istället vilket sällan behövs. Efter flygningar så kollar jag cellspänningarna och sen åker de in i sina LiPo-påsar och in i förvarsboxarna när jag kommit hem tills det är dags för nästa laddning som kan vara dagen efter eller flera år senare. Jag flög för länge sedan en sketen DJI 450 rätt mycket med svullna Turnigy-ackar som jag då tyckte jag skötte rätt OK, quaden stack som bara den. Sen när jag inte hade fler laddade ackar på fältet så fick jag låna en dyr fin laddad ThunderPower-ack med högt C-tal, quaden orkade inte ens lyfta! Fick veta att den legat laddad läänge och spänningen på den sjönk lavinartat direkt vid gaspådrag. Så... sköt om ackarna.

  Förr flög jag längre så acken inte orkade mer, men de ackarna sväller oftast upp och tappar orken som lägre mAh, lägre C-tal, ingen ork på vintrarna osv. Så det är också en orsak till att jag flyger ur 50-60% bara. 3,8V brukar vara det jag siktar på, har inte haft problem med ackarna efter det vad gäller ork eller mAh-laddning osv.

  Om ackar ska ligga oanvända, låt dem vara storageladdade, de verkar hålla otroligt bra med det. Jag har använt ackar som legat 6 år märkte jag nu när jag kollade upp. Att låta dem ligga laddade är inte alls bra, de sväller, tappar C-tal, tappar mAh, spänningen sjunker fortare osv. Att låta dem ligga urladdade för lågt för länge har jag inte testat.

  Jag har ingen svullen ack förutom en Turnigy som kom med ett heliköp som är gassvullen och en lite hårdsvullen Gravity-ack med en cell som är seg (den som är svullen) som jag laddat ur för långt en gång men som får vara med ett tag till. Hårdsvullna ackar ska man passa sig med har jag läst, gassvullna ackar verkar inte vara lika farliga. En kollega störde sig på en laptop som fått rund undersida, han skruvade upp, hittade en stor LiPo och punkterade den så gasen slapp ut. Det var inte en LiIon. Jag rekommenderade inte honom att fortsätta använda den acken i datorn. Men dess celler visade helt OK värden och den klarade flera timmar. Det var en Samsung 900X.

  De flesta bättre ackar är bra idag. Vissa är sämre, oftast de billiga, som Henke skriver, bråttom sälja gynnar inte oss. Sköter man dem så duger de oftast hur bra som helst. De som pinar ackarna hårt som tex vid 3D-heli-flygning har bättre koll på vilka märken som klarar det bäst. Men för vanlig flyg- och multicopter-flygning så pinar man inte ackarna såvida man inte valt för klen ack eller flyger ur dem för mycket. Om jag kan ha tyngre ack så köper jag gärna med högre C-tal, de är även mer tåliga för kyla.

  GensAce är väl helt OK, men skaffa gärna med lite högra C-tal, det stämmer sällan. Jag har många GensAce och alla levererar som de ska till mina behov. Men ingen av dem använder jag i pinande situationer. Finns nog dyra fina ackar också, men inte har jag provat eller behövt dem. Jag köper det jag får tag på eftersom LiPos inte får fraktas hit där jag bor hur som helst.
  Senast redigerat av Ålänning den 2020-03-20 klockan 14:11. Anledning: Sa--n va jag orkar skriva! Sorry...
  www.rcaland.ax --- Im an Aalandish Djaekenfaelt'er! =)

 13. #33

  Reg.datum
  maj 2006
  Inlägg
  7 929
  Jobb
  Modellflygare
  Klubb
  Västerås Modellflygkubb

  Standard

  En kompis som flyger mycket har kört Turnigy Nano-Tech Plus i stort sett sen dessa lanserades och är hittills mycket nöjd med denna batteriserie. Själv har jag kört mycket Tattu men just nu även en Turnigy Graphene av lite senare generation (den första generationen var skräp i mina ögon) och hittills har den acken skött sig bra. Men nu är ju jag ingen som pressar ackarna speciellt hårt.
  Roger

 14. #34

  Standard

  Nu kanske någon annan får säga vad var det jag sa. Jag tog ut en modell på gården och gasade på tills fartreglaget började slå ifrån. Under tiden kollade jag acken några gånger och cellerna balanserade riktigt bra. När jag sedan kollade acken när reglaget slagit ifrån så var det inte lika balanserat. En cell var till och med en aning under 3 V men steg sedan till en bit över 3 V. När jag sedan skulle ladda så tog det extremt lång tid och det diffade rejält mellan cellerna under tiden. Så hellre en ack på tippen än en modell på tippen.

  Vad är det speciella med en ack som är avsedd för Helikopter? I beskrivninge står t.ex passar Helikopter och skalaseglare. Tål dom hög belastning under längre tid eller är det något annat?

  /Mats

 15. #35
  henke2s avatar
  Reg.datum
  mar 2011
  Inlägg
  3 202
  Klubb
  Ljungby RC-Klubb

  Standard

  Citat Ursprungligen postat av senmathal Visa inlägg
  Vad är det speciella med en ack som är avsedd för Helikopter? I beskrivninge står t.ex passar Helikopter och skalaseglare. Tål dom hög belastning under längre tid eller är det något annat?

  /Mats
  Antagligen formatet, långsmala.

  Ang vilka märken som är bäst... tja... jag vill ju tro att premiummärken är jämnare i kvaliteten generellt, samtidigt drar dryare acka till sig ett lite mer toppskikt av utövare. Kanske tävlande som är mer noga än "vi andra". Då får ju premium-ackar en premiumbehandling medan hobbykings billiga ackar generellt plågas av oss dödliga och får ett inte fullt så glamoröst liv.

  Som med radio, laddare och motorer... köp det som flygkompisarna använder och kan. Tror hantering är viktigare än märke om jag skall vara helt ärlig.
  Superhero

 16. #36

  Standard

  Det får nog bli ett Gens Ace från RC-flight igen. Någon hundralapp hit eller dit blir inte mycket per flygning om det håller ett par år. Nu flyger jag inte jättemycket och inte någon extrem 3D flygning heller så mina ackar får nog ett lugnt liv. Jag är nog även ganska nog med att alltid ladda tills acken är fulladdad och balancerad och även storage-ladda efter flygningen.

  /Mats

Liknande ämnen

 1. Är det farligt att...
  Av tavelsuddaren i forum Allmänt och Tips
  Svar: 10
  Senaste inlägg: 2009-12-23, 09:22
 2. Gasol är farligt
  Av matbos i forum "Publika länkar" Filmer, bilder och annan media
  Svar: 0
  Senaste inlägg: 2009-11-17, 18:09
 3. Detta ser också lite farligt ut
  Av sundqvistjohan i forum "Publika länkar" Filmer, bilder och annan media
  Svar: 3
  Senaste inlägg: 2007-09-19, 09:43
 4. Detta ser lite farligt ut!!?
  Av Jakob i forum "Publika länkar" Filmer, bilder och annan media
  Svar: 6
  Senaste inlägg: 2007-09-06, 09:06
 5. Så farligt är din mobil...
  Av DrHanke i forum "Publika länkar" Filmer, bilder och annan media
  Svar: 14
  Senaste inlägg: 2007-08-06, 12:39

Behörigheter för att posta

 • Du får inte posta nya ämnen
 • Du får inte posta svar
 • Du får inte posta bifogade filer
 • Du får inte redigera dina inlägg
 •