Reklam

 
Sidan 2 av 4 FörstaFörsta 1234 SistaSista
Resultat 21 till 40 av 79

Ämne: Nya drönarregler 1/7 2020

 1. #21


  Reg.datum
  maj 2006
  Inlägg
  7 922
  Jobb
  Modellflygare
  Klubb
  Västerås Modellflygkubb

  Standard

  Tror du har helt fel Danne - med Modellflyghandboken implementerad så är jag personligen helt övertygad om att SMFF kommer att tappa väldigt många medlemmar eftersom vi som jobbar inom klubbstyrelserna knappast kommer att vilja agera poliser så alternativet för klubben är med stor sannolikhet att byta förbund till ett med mera realistisk syn på modellflyget.
  Beträffande aktiviteterna på klubben idag så är den för vårt vidkommande väldigt god även om medlemsantalet minskat.
  Roger

 2. #22

  Standard

  Om drönarna skulle inneburit något lyft för de svenska modellflygklubbarna, borde vi sett resultatet av detta under 2018-2019.

  Vi var nog rätt många som hade stora förväntningar vid bildandet av Svenska Drone race klubben, hur många nya piloter som totalt registreras bör väl stå i relation till antalet tävlande. Swedish Drone Cup 2019 arrangerade 10 deltävlingar med totalt 86 deltagare, vilka antas svara för tillväxten på en vikande förbundsnivå.

  Enligt SMFF:s röstlängd hade klubben 15 registrerade medlemmar 2019, frågan är om den finns kvar som klubb i år?
  Kan inte se någon styrelse på MFK Drone Race hemsida. Årets tävlingar verkar drivas av en styrgrupp från olika platser i landet.

  Om det är ”drönare” som skall stå för modellflygets framtid, saknar åtminstånde jag information och artiklar i media, om hur klubbar som aktivt arrangerar tävlingar med drönare, lyckats skapa tillväxt.

  Mvh
  Mats
  www.ripamfk.com

 3. #23


  Reg.datum
  maj 2006
  Inlägg
  7 922
  Jobb
  Modellflygare
  Klubb
  Västerås Modellflygkubb

  Standard

  Mats - upp som en sol, ner som en pannkaka... Ja - lite överdrivet men vi fick rätt många aktiva race drone-medlemmar för 2--3 år sen och arrangerade dessutom 2 deltävlingar i Swedish Drone Cup 2017 men lika snabbt som detta slog till, lika snabbt avtog det tyvärr. Vi hade dessutom inför den säsongen klippt upp ett speciellt fält för träning med dessa farkoster men året därpå var det i stort sett oanvänt. Jag känner igen detta ifrån min tid i RC-bils-träsket där många kom men lika många försvann efter ett år eller så. Så just drone-piloterna tror jag inte är modellflygklubbarnas framtid, tyvärr. Och rent allmänt har intresset för denna typ av farkoster och FPV-flygning avtagit väldigt mycket i vår klubb efter toppningen runt 2017.
  Roger

 4. #24


  Reg.datum
  okt 2017
  Inlägg
  439
  Jobb
  Pensionerad ingenjör
  Klubb
  -

  Standard

  Den negativa attityd gentemot nya varianter av modellflyg som jag tycker mig märka här kan nog verka rätt avskräckande i synnerhet för ungdomar.

 5. #25

  Standard

  Om Transportstyrelsen förslag vinner laga kraft, och att vi även fortsättningsvis kommer att kunna flyga på landets godkända modellflygfält, efter klubbens regler, ger detta en ung pilot uppenbara fördelar.

  Men, är det detta den unga "drönar" flygaren vill, varför har inte de unga "drönar" - piloterna sökt upp landets modellflygfält, och den gemenskap som finns där under åren som gått?

  I min värld vill flertalet av dessa filmande ”drönar” - piloter flyga på platser som skapar större spänning och bättre bilder, än ett grönt modellflygfält.

  Och vad händer när/om TS föreslagna regelverk för platser utanför ett modellflygfält vinner laga kraft? Vi har svårt nog att få ut föräldrar tillsammans med sin ungdomar till modellflygfältet som det är i dagsläget, hur många ungdomar får sin far att utbilda och registrera sig till pilot på TS hemsida, till ännu ospecificerad kostnad, för att därefter följa med sin son under 16 år, till lämpligt vald flygområde, för att vara registrerad operatör/pilot.

  Nedan hämtat på TS hemsida, för piloter som flyger utanför godkända modellflygfält
  https://www.transportstyrelsen.se/sv...n-1-juli-2020/

  Ålderskravet för operatörer är 18 år. För att få bli fjärrpilot måste man vara 16 år om man inte flyger små leksaksdrönare i den enklaste kategorin eller små privatbyggda drönare. Det är också fritt fram att flyga under direkt övervakning av en pilot som uppfyller kraven på ålder och kompetens.

  Och ovanpå detta läggs förslag på en modellflyghandbok, vart är den trevliga modellflyghobbyn på väg?

  Mvh
  Mats
  www.ripamfk.com
  Bifogade miniatyrer Bifogade miniatyrer Klicka på bilden för en större version. 

Namn:	Hugo o Villmer tänker till! (2).jpg 
Visningar:	57 
Storlek:	117,5 KB 
Id:	70464  
  Senast redigerat av Ripa den 2020-04-24 klockan 13:24. Anledning: rättat stavfel

 6. #26

  Standard

  Modellflyget i Sverige har ballat ur totalt......det var precis detta jag varnade för 2-3 år sedan då många multikopterflygare tyckte det var dödshäftigt att flyga i kontrollzoner, över stora folksamlingar, lägga ut videos på Youtube på flygning i moln etc etc......

  Jag har själv flugit multikopter i ca 8 år ,förutom då de ca 40 år med vanligt modellflyg, och jag var alltså med redan på den tiden då man byggde själv och använde 3 st gyro till de först multikoptrarna.

  Dessa nya regler är helt enkelt spiken i kistan för modellflyget i längden och kommer bara att få till följd, precis som fullskala ultralätt, att svartflyget kommer att öka.

  Det är bara att gratulera staten och alla byråkrater till ett i deras ögon lyckat resultat genom att ha dödat ännu en hobby med en orimlig massa regler.....

 7. #27

  Standard

  Citat Ursprungligen postat av kjni Visa inlägg
  De godkännanden vi fick från TS uppdaterades 2019-06-26 och de gäller utan tidsbegränsning så länge de inte sägs upp. Enligt ett preliminärt besked från från TS förväntar man sig inte att några väsentliga förändringar skall behöva göras inför 2022-07-01 då de nya EU-reglerna skall vara övergripande införda inom hela EU.

  Det som är nytt från i sommar är att fjärrpiloter skall vara registrerade. Hur detta skall gå till när det gäller vårt godkännande enligt Artikel 16 är inte klart ännu. Vi har förhoppningar om att detta skall kunna göras på ett enkelt sätt via RCFFs/SMFFs medlemsregister men har ännu inte fått besked från TS.

  I vårt undantag från reglerna enligt Artikel 16 finns ingen åldersgräns för flygning på våra godkända fält utan där gäller våra säkerhetsregler.

  För flygning utanför våra godkända områden gäller EU-reglerna med åldersgräns 16 år som på nationell nivå kan sänkas med 4 år. Dvs åldersgränsen skulle kunna vara 12 år. Men som sagt - på våra flygfält gäller våra egna säkerhetsregler.

  Med vänlig hälsning,
  Kjell Nilsson
  Tack Kjell för ditt, som vanligt, sansade och sakliga inlägg i denna tråd
  /Leif

 8. #28

  Reg.datum
  maj 2006
  Inlägg
  1 742
  Klubb
  Höglandets MFK, RFK Fyris, PAMPA

  Standard

  Det finns inget som tyder på att de nuvarande modellflygreglerna påverkat den långsiktiga trend som antalet förbundsanslutna modellflygare uppvisar. Sedan början av 90-talet, långt innan någon överhuvudtaget visste var drönare var och än mindre diskuterade skärpta regler, så har antalet förbundsanslutna modellflygare minskat i nära nog konstant takt, från mer än 10k till mindre än 4k. Det sistnämnda värdet innehåller antagligen en viss andel dubbelräkningar beroende på dubbla anslutningar till både RCFF och SMFF.

  Modellflygets gradvisa utdöende står därför troligen att söka bland andra faktorer än regelverket.
  Att drönare och FPV ska säkra modellflygets överlevnad ser jag som osannolikt. Utövarna själva tycks ha svårigheter att samordna eller organsiera sig och har dessutom inte märkbart engagerat sig i utformandet av de nuvarande bestämmelserna.

  Bland idrotterna finns det en mängd aktiviteter som en gång i tiden var så populära att de förekom på OS-nivå, men som nu är tämligen marginaliserade. En sport som jag själv tidigare aktivt utövade, vindsurfing, utvecklades enormt starkt i slutet av 70-talet och under 80 talet. 1984 blev vindsurfing en OS-gren i Los Angeles. I Sverige hade var och varannan bil en windsurfingbräda (eller t.o.m. atrapp) på taket. För närvarande har Svenska vindsurfingförbundet drygt 100(!) anslutna medlemmar...
  Det är givetvis många fler som windsurfar, men antalet utövare har minskat oerhört sedan 80-talet.

 9. #29


  Reg.datum
  okt 2017
  Inlägg
  439
  Jobb
  Pensionerad ingenjör
  Klubb
  -

  Standard

  Jag är inte heller någon anhängare av alla dessa detaljregler som drabbar hela samhället sedan något decennium. Förr anställde man en duglig person på någon position och litade på att han gjorde det som var rätt och riktigt.
  Nu ska man ha en verksamhetshandbok som beskriver i detalj alla faser i en verksamhet, man tror tydligen man kan ta nån från gatan och ge honom boken så blir det jättebra.
  Men eftersom vi nu lever i denna tid så skulle man kanske kunna få en del godkännanden man inte fått om man inte haft en handbok.
  Det lär för övrigt mest stå självklarheter i en sådan och man läser den en gång sedan gör man som man alltid gjort.
  Myndigheten har fått sin beskrivning "hur man tar hand om" det ena eller andra och sedan somnar de förhoppningsvis om.
  Jag vet inte om det i modellflygets fall är bättre eller sämre med en handbok, men man borde kanske se om det fanns något i systemet att dra nytta av.

 10. #30

  Standard

  Så här tror jag det är...

  Det är väl så att vissa människor har RC-flygintresse, andra inte.
  Detta sker väl inom ca 10-80 års ålder eller nåt, vad vet jag.
  Och alla är i olika åldrar vid olika tidpunkter.
  Och mitt i allt var hobbyn lagom perfekt så de flesta kunde börja med denna hobby.
  Kanske det var relativt knepigt före 90-talet?
  Sen efter 2010 så har väl alla i denna åldersgrupp förr eller senare haft RC-flyg som hobby, been there done that.
  Dessutom vart det så billigt och enkelt att även de med litet intresse skaffade för att prova på, slit och släng.
  Man behövde inte vara helnördad RC-galning för att börja med denna hobby.
  Och idag finns det mängder med flyg över hela landat, inte vill dom ha fler.
  Många köpte billiga grejer från asien för bråkdelar av priset, inte behöver dom fler flyg/grejer.
  Så toppen har varit.
  Det kommer nya med en ojämn ström förstås, men de flesta som velat pyssla med RC-flyg ända sedan de var 10 och nu är 70, så har nog redan betat av denna hobby.
  Alla jag känner här som gillat RC-flyg under sitt liv, så har redan hållit på med det, handlar om ca 65 pers, dvs 0,22% av befolkningen här.
  Och detta har skett i någon av de fyra topparna som skedde sedan hedenhös tills idag, fyra toppar där eldsjälar drog igång klubbar och fixade fält och det vart en klunga personer som flög, sen dog de ut, been there done that, nya intressen dök upp.
  Vissa behöll grejerna och för vissa hamnade de på loftet eller i nån hylla i garaget för att sen slängas eller ges bort nästan gratis för att "det är kul om nån annan får nytta av grejerna".
  Så mängden nya lär inte vara många per år framöver.
  Det är förstås roligare om någon man känner pysslar med samma hobby.
  www.rcaland.ax --- Im an Aalandish Djaekenfaelt'er! =)

 11. #31

  Standard

  Citat Ursprungligen postat av Ripa Visa inlägg
  Utan faktiska tal i siffror går ryktet att både SMFF och RCFF tappat ett stort antal medlemmar under 2020.

  Multikoptrar under 250 gram, ja.

  Men för att flyga en parkflyer på 400 gram ute på en äng, kommer TS webbutbildning, med prov och registrering att krävas, och då måste operatören vara 18 år för att registrera sig och den som flyger måste vara 16 år.

  Många av landets klubbar är i behov av tillväxt, vad händer med många av dagens modellflygklubbar om fem -tio år, om de inte utvecklas och förnyas med många nya medlemmar?

  Mvh
  Mats
  www.ripamfk.com
  Jag tror att de som flyger en liten parkflyer på någon äng skiter helt i TS webbutbildning. De har nog inte ens en aning om att man måsta ha den eftersom denna diskussion i stort sett endast sker inom klubbar och dess forum.

  /Petrik

 12. #32

  Standard

  Citat Ursprungligen postat av Ken1 Visa inlägg
  De regler vi fick förra året från TS gäller fram tills nästa år.. dvs flygning på våra godkända fält. Så.. sitt inte o bekymmra er, ut o flyg istället.. ta med kidsen. För övrigt lär inte mycket hända 2021 om vi fortsätter flyga på fälten, eller har ungdomar under 16.

  Multikoptrarna som folk köper från Hobbex eller Gubbdagiset lär väl flyga i var eller varannan trädgård ändå oavsett regler och lagar.
  Men om man vill flyga över ängen vid sommarstugan eller hovra med sin heli på tomten???

  /Petrik

 13. #33

  Standard

  Medlemsantalet kan inte vara det viktiga (hoppas du var ironisk). Det viktiga är att kunna bedriva vår hobby.
  Många har redan fått sin modellhobby förstörd om mar är med i en klubb som fått låg maxhöjd som flyggräns och man håller på med elseglare eller drar upp en gammal Blue Phoenix medgummilina.
  Vad är vitsen med en tävlingsgsmodell för 30 000kr om den helt plötsligt är oandvändbar.

  /Petrik

 14. #34

  Standard

  Problemet är nog den mängd av icke klubbanslutna multikopter folk som flög överallt utan att tänka när "DRÖNAR EXPLOSIONEN" slog till.
  Man ser fortfarande de soml ägger ut filmer där de inte borde ha flugit.
  Senast redigerat av Petrik59 den 2020-04-26 klockan 20:35.

 15. #35


  Reg.datum
  okt 2017
  Inlägg
  439
  Jobb
  Pensionerad ingenjör
  Klubb
  -

  Standard

  I början fanns väl inga direkta förbud eller regler, så man kanske inte ska döma för hårt.

 16. #36

  Standard

  Citat Ursprungligen postat av Petrik59 Visa inlägg
  Medlemsantalet kan inte vara det viktiga (hoppas du var ironisk). Det viktiga är att kunna bedriva vår hobby.
  Många har redan fått sin modellhobby förstörd om mar är med i en klubb som fått låg maxhöjd som flyggräns och man håller på med elseglare eller drar upp en gammal Blue Phoenix medgummilina.
  Vad är vitsen med en tävlingsgsmodell för 30 000kr om den helt plötsligt är oandvändbar.

  /Petrik
  Hej Petrik!

  Jag vet inte hur pass engagerad du är i din klubb, dess styrelse och hur pass aktiv du är när klubbens verksamhetsmål diskuteras.

  Antalet klubbar anslutna till SMFF har gått från drygt 200 st. till ca 145 st.

  Av dessa klubbar är det mer än 50 st. som har 10 st. medlemmar eller färre.

  Antalet medlemmar i dessa klubbar har gått från drygt 10 000 st. till mindre än 3000 st.

  Medelåldern i landets modellflygklubbar är osedvanligt hög, 2018 var den vanligast förekommande åldern inom SMFF 73 år.

  Utöver medlemsavgifterna får SMFF bidrag från Flygsportförbundet som i sin tur får pengarna från Riksidrottsförbundet.
  Att RF sedan några år tillbaka ser över hela idrottsrörelsen och bidragen till denna, ligger i sakens natur, flertalet av landets föreningar har tappat ungdomar under flera år, nu kraftsamlar RF för att genom Strategi 2025 försöka vända trenden, förhållandevis mer bidrag fördelas till förbund som kan uppvisa ungdomsverksamhet.

  Hur många medlemmar en klubb måste ha för att överleva går naturligtvis inte att svara på, ställ upp en affärsplan, se vad som blir över på sista raden, att öka upp resultatet med höga medlemsavgifter kan fungera över en tid, men är i de flesta fall inte hållbart över längre tid.

  Fortsätter medlemsutvecklingen på samma sätt fram till 2030, lär det inte finnas så många organiserade modellflygklubbar kvar, föreslagna åtgärder inför kommande förbundsmöte med bl.a. lägre medlemsavgifter kan göra skillnad, men det behövs nog lite mer än så.

  Är man tävlande, och har köpt tävlingsmodell för 30 000 kr så tillhör man oftast den medlemskategori som gärna kör några mil extra för att få flyga och tävla. Segelflygare, IMAC, och Jetflygarna tillhör nog tyvärr de grenar som drabbas hårdast av de nya reglerna.

  Mvh
  Mats
  www.ripamfk.comKlicka på bilden för en större version. 

Namn:	SMFF utveckling.png 
Visningar:	54 
Storlek:	6,5 KB 
Id:	70493

 17. #37

  Standard

  Citat Ursprungligen postat av Petrik59 Visa inlägg
  Men om man vill flyga över ängen vid sommarstugan eller hovra med sin heli på tomten???

  /Petrik
  TS arbete med de nya reglerna är enligt deras hemsida försenat p.g.a. Covid – 19 vilka alla måste ha full förståelse inför.
  https://www.transportstyrelsen.se/sv...n-1-juli-2020/

  Vill du flyga med din seglare eller helikopter vid sommarstugan får du läsa på de föreslagna regelverken på TS hemsida.

  Sen gäller det att klara av utbildning med efterföljande prov, mot ännu ej beslutad avgift, klarar man inte provet första gången lär det kosta en extra slant för att utföra provet fler gånger, om så skulle behövas.

  Mvh
  Mats
  www.ripamfk.com

 18. #38

  Standard

  "Det som är nytt från i sommar är att fjärrpiloter skall vara registrerade.
  Hur detta skall gå till när det gäller vårt godkännande enligt Artikel 16 är inte klart ännu."

  Om man inte ens nu vet hur registreringen skall gå till kanske man inte skall kräva det.
  Å andra sidan, hur jäkla svårt kan det vara. Alla med SMFF eller RCFF medlemskap är potentiella drönarpiloter så bara dumpa dessa två databaser till TS så är alla klubbanslutna klara.

  Eller kommer klubbar att låta ej registrerade vara med och flyga?

  /Petrik

 19. #39

  Standard

  Citat Ursprungligen postat av Ripa Visa inlägg
  TS arbete med de nya reglerna är enligt deras hemsida försenat p.g.a. Covid – 19 vilka alla måste ha full förståelse inför.
  https://www.transportstyrelsen.se/sv...n-1-juli-2020/

  Vill du flyga med din seglare eller helikopter vid sommarstugan får du läsa på de föreslagna regelverken på TS hemsida.

  Sen gäller det att klara av utbildning med efterföljande prov, mot ännu ej beslutad avgift, klarar man inte provet första gången lär det kosta en extra slant för att utföra provet fler gånger, om så skulle behövas.

  Mvh
  Mats
  www.ripamfk.com
  Detta kommer att göra att modellflyghobbyn mister ännu fler medlemmar och samlingar med folk som "svartfyger" kommer att öka. Hinner polisen jaga dessa och hur kommer de eventuella böterna se ut?
  Det är mycket som TS tillsammans med polis och andra lagorgan skall få till.
  Senast redigerat av Petrik59 den 2020-04-26 klockan 21:09.

 20. #40

  Standard

  Citat Ursprungligen postat av Petrik59 Visa inlägg
  Men om man vill flyga över ängen vid sommarstugan eller hovra med sin heli på tomten???
  Jag fattade din fråga som att du vill flyga på ängen eller hovra på tomten, då måste registrerat dig och avlagt eget prov på TS hemsida, klubbens tillstånd är endast tänkta att gälla på godkända modellflygfält, och enligt klubbens regler, som är underställda TS.

  Mvh
  Mats
  www.ripamfk.com

Behörigheter för att posta

 • Du får inte posta nya ämnen
 • Du får inte posta svar
 • Du får inte posta bifogade filer
 • Du får inte redigera dina inlägg
 •