Reklam

 
Resultat 1 till 7 av 7

Ämne: Hur många försvann i och med nya reglerna?

 1. #1

  Standard Hur många försvann i och med nya reglerna?

  De höga siffrorna om hur otroligt många flygare som flög RC eller fotat/filmat från luften, hur många av dom är kvar? Eller rättare sagt, hur många har registrerat sig och hur många har tagit teoriprovet av dem? Saknar statistik och info efter "hur det gick sen". Påverkade det föreningarna eller flygningarna på fälten? Och hur gick det med den stora mängden flygare som varken är med i en förening eller flyger på något fält? Hur har det gått med nya flygare? Hur ser framtiden ut bland klubbflygarna samt hemmaflygarna?
  www.rcaland.ax --- Im an Aalandish Djaekenfaelt'er! =)

 2. #2

  Reg.datum
  maj 2006
  Inlägg
  7 656
  Jobb
  Modellflygare
  Klubb
  Västerås Modellflygkubb

  Standard

  Rätt övertygad om att den del av flygarna som aldrig varit nåt större problem, nämligen vi organiserade flygare, till stor del har i vart fall Operatörs-licens idag. Så - som vanligt slår sådana här påfund mest emot de skötsamma. Har inte sett nån påverkan på klubbaktiviteten hittills i alla fall.
  Roger

 3. #3

  Standard

  Vår lokaltidnings senaste artikel om "drönare" (NA 210704) säger att av de beräknade cirka 400000 drönarägare som finns i landet har bara ca 20000 tagit "det obligatoriska drönarkortet". Artikeln säger dock som vanligt ingenting om hur det ser ut bland oss modellflygare. Inte heller framgår det hur många som registrerat ett operatörs-ID.
  Klicka på bilden för en större version. 

Namn:	NA 210704.jpg 
Visningar:	76 
Storlek:	71,5 KB 
Id:	73261
  /Leif

 4. #4

  Reg.datum
  jan 2016
  Inlägg
  30
  Jobb
  IT / System konsult
  Klubb
  FaluRFK

  Standard

  Jag är ganska säker på att de "intelligenta" människorna på TS tror att alla "drönare" sålda är per unik kund.
  De verkar inte förstå att människor har en eller flera hangarer hemma med "drönare".
  och av den anledningen så tror de att det är massor med folk som inte bryr sig.
  No gutt´s no glory!!

 5. #5

  Standard

  När jag frågade runt lite i vevan med att det blev uppskjutet (2020?) så fick jag uppfattningen om att de flesta tänker fortsätta precis som innan, alltså utan att registrera sig eller göra prov. Hur det ser ut idag vet jag inte, men man får nog anta att det är en del som gör så, särskilt de som inte flyger i klubb/på fält eller ens vid tätbebyggt område.

  Nu när jag läste om att Transportstyrelsen planerar påföljder (lite lägre upp här) så undrar jag ju då genast hur de har tänkt hitta och kontrollera alla, särskilt då sådana som står och flyger på vischan, flera kilometer eller mil från närmsta tätort. Övervakning via drönare?

 6. #6
  larsmns avatar
  Reg.datum
  jul 2015
  Inlägg
  332
  Jobb
  Pensionär
  Klubb
  Borglanda RC-klubb

  Standard

  Skulle vilja ställa frågan på ett annat sätt, "när såg ni en okänd drönare flyga förbi sist?".

  Bor iof på Öland, lite folk, men en hel del turister. Trots det, de enda RC-plan o/e drönare jag sett utöver mina egna sedan jag startade 2015 är på Borglanda och ett privat fält någon mil norr bron (ägt av medlemmar inom Borglanda RC).

  Det finns privata som medgett att de har quaddar likt Hubsans små, Tello mm, men den ända aktivitet jag sett är den som sker inom Borglanda RC (som är RCFF-affilierad). Innan EU och myndigheterna började med sin micromanagment, flög jag ofta ute på Alvaret, längs kusten och på vallängar och hade kul. I dag är det trafikkö på fältet, iof trevliga samtal, men dåligt med flygning.

  Innan Lantmäteriet tog över "filmrättigheterna" från MILO-staberna, var vi flera på ön som publicerade FPV-filmer, idag är det ingen. Om MILO-staberna i flera år vågade ge ut självcensur-rättigheter för FPV, varför kan inte Lantmäteriet. Och hur många flyger med kameror som gps-märker filmerna? Visst, DJI, Parrot m.fl. kan, men de flesta av oss flyger med enklare, lättare kameror och utan OSD.

  Vi har ju tydligen bra kontakt med Luftfartsverket i Norrköping, varför inte aktivera dem mot Transportstyrelsen, vi är trots allt deras arbetsgivare. Kritiska frågor, som "när såg ni ... sist". TS kör enligt mallar, därför måste reell fakta till för att få dem att backa. Troligen, hårdare krav inom stadsbebyggelse, där huvuddelen av "svartflyget" är men enklare utanför. Finns en orsak att det är 40-50 på vägarna i tätort, men 80-90 på landsbygden. Samt inleda en diskussion med Lantmäteriet om liknande tillåtelser som MILO-staberna gav.

 7. #7

  Reg.datum
  okt 2017
  Inlägg
  283
  Jobb
  Pensionerad ingenjör
  Klubb
  -

  Standard

  Man skulle även kunna fråga: När såg du senast ett flygplan eller helikopter flyga under 150 meter utanför landningsvarvet?
  Eller ännu hellre på drönarhöjd?
  Vilket ju sällan är så värst långt över trädtopparna.

Behörigheter för att posta

 • Du får inte posta nya ämnen
 • Du får inte posta svar
 • Du får inte posta bifogade filer
 • Du får inte redigera dina inlägg
 •