Riskokare har internationellt varit ett köksredskap som används ganska frekvent så det är kanske lite konstigt att det tagit fram till de senaste åren för dem att bli populära även i Sverige. Men nu finns de i väldigt många kök runt om i landet och allt fler ansluter till skaran varje vecka. Så i denna artikel kommer vi att gå igenom vad en riskokare faktiskt är, vad fördelarna är och varför det är ett köksredskap för hela familjen. 

 

Vad en riskokare är 

Riskokare är designade med två olika syften. Det ena är att underlätta din vardag genom att sköta tillagningen av riset åt dig, det andra är att riset ska bli helt perfekt och exakt likadant varje gång du använder din riskokare. Och precis så är det att använda detta superredskap i köket! Det enda du behöver göra är att fylla på rätt mängd vatten förhållande till ris, ställa in riskokaren och sedan trycka på startknappen. Efter ungefär 20 minuter så har du ett välsmakande och perfekt tillagat ris. 

 

Ett köksredskap för hela familjen 

Tack vare dess enkelhet så är en riskokare ett köksredskap som hela familjen kan använda, även de som är lite yngre. Då riset tillagas med stängt lock, det inte är något vatten som ska hällas av eller någon platta som är på så finns inte risken att man bränner sig. De flesta modeller har även en funktion som kallas för varmhållning. Det innebär att när riset är klart så håller riskokaren automatiskt riset i perfekt temperatur och konsistens tills man serverar det på tallriken. Då denna funktionen kan köra i många timmar så är det perfekt för familjer som är lite större och där man kommer hem vid olika tider. Har man en större riskokare så kan den första personen som kommer hem starta riskokaren och sedan kan alla äta efter sitt jobb eller skola utan att behöva värma upp gammalt ris. 

 

Det finns fler fördelar med en riskokare 

Allt låter än så länge väldigt bra, inte sant? Men det finns ännu flera fördelar med att ha en riskokare som vi kommer att titta lite närmare på här. 

 

De kan laga fler rätter

Okej, inte riktigt alla modeller, men de flesta kan även användas som ångkokare för grönsaker, fisk eller kött. De lite finare alternativen på marknaden har än mer funktioner och det finns modeller som kan tillaga gröt, thadig, soppor, kaksmet och vi har även sett en modell som kan användas för att göra yoghurt. Så är man mångsidig i köket finns det en modell som passar även till dig! 

 

Timerfunktion

Detta är kanske den funktion som jag tycker är den största fördelen då min riskokare även kan koka gröt. Det gör att jag kan förinställa riskokaren kvällen innan och vips så har jag färdig gröt på morgonen när jag vaknar. Men självklart fungerar timern till alla olika rätter. Är detta en funktion som man tycker är viktig så får man välja bort de billigaste modellerna på marknaden då de oftast saknar det, men i mellanprissegmentet hittar man det på de flesta alternativ.  

    

Det är en billig investering

Om man äter mycket ris och kommer att använda sin riskokare mycket så är det ingen dyr investering. För runt 400 kr får man de billigare alternativen och de med lite mer funktioner kan man hitta för runt 800 kr och uppåt. Så med tanke på att de sparar tid, underlättar vardagen och är ett redskap hela familjen kan använda så är det inte en dyr produkt om man jämför med mycket annat man har i hemmet.  

 

De är trendiga 

Okej, vi håller med om att detta inte är en speciellt viktig punkt, men det gör den inte mindre sann. Riskokare är väldigt trendiga och de finare modellerna är väldigt snygga redskap att ha i köket och blir en del av inredningen. Vissa modeller finns även i flera olika färger att välja på så att man kan matcha den till sitt eget kök. 

 

Slutord 

Om du äter mycket ris så misstänker vi att denna artikel har övertalat dig att skaffa en riskokare. Det finns många fördelar och vad vi märkt inga nackdelar, samt att produkten har ett väldigt bra pris sett till vad man får.